En’âm 97 ile "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." hadîs-i şerifi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hadîs » En’âm 97 ile "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." hadîs-i şerifi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm 97 ile "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." hadîs-i şerifi arasındaki ilişkiyi açıklar mısınız?

Muhterem Efendimiz! İzninizle hürmetle, hasretle inşaallah mübarek ellerinizden öpüyorum. Sualimi arzetmek istiyorum: Allahû Tealâ En’âm Suresinin 97. âyet-i kerimesinde şöyle buyuruyor: "O’dur ki; karanın ve denizin karanlıklarında hidayete ermek için yıldızlar kıldı. Biz bilen kavim için âyetlerimizi faslederiz. Muhakkak ki Biz, âyetlerimizi bilen kavim için faslederiz." Resûl-ü Ekrem (S.A.V) Efendimiz de bir hadîs-i şeriflerinde: "assahabî kennucûbî febi ey him ihdeteyhum: Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tâbî olursanız hidayete erersiniz." diyor. Bu âyet-i kerime ile hadîs-i şerif arasındaki ilişkiyi lütfen açıklar mısınız?

6/EN'ÂM-97: Ve huvellezî ceale lekumun nucûme li tehtedû bihâ fî zulumâtil berri vel bahr(bahri), kad fassalnâl âyâti li kavmin ya’lemûn(ya’lemûne).
Ve kara ve denizin karanlıklarında (nefsin afetlerinin karanlığında) onunla yolunuzu bulmanız (hidayete ermeniz) için yıldızları (nebîler, resûller, mürşidler) kılan O’dur. Bilen bir kavim için, âyetleri detayları ile açıkladık.


Burada sahâbeden bahsediyor Allahû Tealâ. "Yıldızlar kıldık gökyüzünde. Kara ve denizdeki (denizin karanlıklarında) hidayete erdirsinler diye." diyor. Açık ve kesin. Yıldızlar yol bulmaya yararlar. Ama o kadar. Yıldızlar insanı hidayete erdirmez. Ama "Benim sahâbem gökteki yıldızlar gibidir." dediği zaman Peygamber Efendimiz (S.A.V),  o âyet-i kerimenin bu mânâya geldiğini kesinlikle açıklamış oluyor.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular