Enbiyâ 25, 26, 27 ile Secde 24 arasında bir ilişki var mı? Vehbi olarak risaletle vazifeli olan kavim resûllerinin, Allah tarafından ikram edilmiş kullar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Enbiyâ 25, 26, 27 ile Secde 24 arasında bir ilişki var mı? Vehbi olarak risaletle vazifeli olan kavim resûllerinin, Allah tarafından ikram edilmiş kullar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enbiyâ 25, 26, 27 ile Secde 24 arasında bir ilişki var mı? Vehbi olarak risaletle vazifeli olan kavim resûllerinin, Allah tarafından ikram edilmiş kullar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Enbiyâ Suresinin 25. âyet-i kerimesi:

21/ENBİYÂ-25: Ve mâ erselnâ min kablike min resûlin illâ nûhî ileyhi ennehu lâ ilâhe illâ ene fa’budûni.
Ve senden önce: “Benden başka ilâh yoktur.” diye (kendisine) vahyetmediğimiz bir resûl göndermedik. Öyleyse (sadece) Bana kul olun!


ve mâ erselnâ min kablike min resûlin illâ nûhî ileyhi: Senden evvel resûl göndermedik, kendilerine vahyettiğimiz resûller hariç (sadece kendilerine vahyedilmiş resûl gönderdik).
ennehu lâ ilâhe illâ ene: “Muhakkak ki; Benden başka ilâh yoktur!” diye kendisine vahyettiğimiz resûllerden başka kimse göndermedik.
fa’budûn(fa’budûni): Öyleyse (sadece) Bana kul olun!

Enbiyâ Suresinin 26. âyet-i kerimesi:

21/ENBİYÂ-26: Ve kâlûttehazer rahmânu veleden subhânehu, bel ıbâdun mukramûn(mukramûne).
Ve: “Rahmân evlât edindi.” dediler. O, Sübhan’dır (münezzehtir). Hayır, (onlar, kendilerine) ikram edilmiş kullardır.


Devrin imamı, kendisine Allah’ın ikram ettiği kuldur, bütün kavimlerdeki resuller de kendisine ikram edilmiş kullardır.

Enbiyâ Suresinin 27. âyet-i kerimesi:

21/ENBİYÂ-27: Lâ yesbikûnehu bil kavli ve hum bi emrihî ya’melûn(ya’melûne).
Onlar, söz ile O’nun (Allah’ın önüne) geçmezler. Ve onlar, O’nun (Allah’ın) emriyle amel ederler.


Açık ve kesin; bütün kavimlerdeki resûller Allah’ın emriyle amel edenlerdir. Böylece hiçbir zaman O’nun önüne geçmezler, Allah neyi emrederse sadece onu yaparlar.

Secde Suresinin 24. âyet-i kerimesi:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


Öyleyse Enbiyâ Suresinin 25., 26., 27. âyet-i kerimeleri ile Secde Suresinin 24. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var. Secde Suresinin 24. âyet-i kerimesi sadece devrin imamını gösterdiği halde, Enbiyâ Suresinin 25., 26. ve 27. âyet-i kerimelerinde kavim resûlleri de devreye giriyor. Ve hepsinin de muhtevası var; Allah’tan aldıkları emirle hareket ettikleri (tabi bunlardan huzur namazının imamı olanlar, Allah’ın tasarrufunda olanlardır).

Benzer konular