Enbiyâ-25’de nebî olmayan velî resûllere de Allah’ın vahyettiği açıklanıyor diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Enbiyâ-25’de nebî olmayan velî resûllere de Allah’ın vahyettiği açıklanıyor diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enbiyâ-25’de nebî olmayan velî resûllere de Allah’ın vahyettiği açıklanıyor diyebilir miyiz?

21/ENBİYÂ-25: Ve mâ erselnâ min kablike min resûlin illâ nûhî ileyhi ennehu lâ ilâhe illâ ene fa’budûni.
Ve senden önce: “Benden başka ilâh yoktur.” diye (kendisine) vahyetmediğimiz bir resûl göndermedik. Öyleyse (sadece) Bana kul olun!


“Ve senden önce:  ‘Benden başka ilâh yoktur.’ diye vahyetmediğimiz bir resûl göndermedik.”

Senden önce gönderdiğimiz bütün resullere: “Benden başka ilâh yoktur’ diye vahyederek gönderdik.” diyor Allahû Tealâ. Burada Allahû Tealâ’nın senden önce gönderdiğimiz resûllerden muradı muhtemeldir ki; nebî olmayan velî resûller olması söz konusudur.  Çünkü Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e diyor ki: “Kendilerine peygamber göndermediğimiz bir kavme...” gene resûl kelimesini kullanmış ama nebî resûlü kast ediyor. “Şimdiye kadar peygamber göndermediğimiz bir kavme seni vazifeli kıldık.” diyor. Bu âyette ise: “Bundan evvel, senden evvel de gönderdik.” diyor. “Biz, hem de ‘benden başka ilâh yoktur.’ demediğimiz hiçbir resûl göndermedik. Mutlaka ‘benden başka ilah yoktur’ diyerek gönderdik bütün resûllerimizi.” diyor. Gayet büyük bir ihtimalle oraya, Arap kavmine de göndermiş Allahû Tealâ ama onlar resûller. Öyleyse böyle bir dizaynda Allahû Tealâ’nın gönderdiği vazifeli kıldığı resûller söz konusu.

Benzer konular