Cinn 1 ve 2'de ifade edilen cinlerin, Kur’ân-ı Kerim’i "Acaip bir kitap işittik." diye nitelendirmiş olmalarının hikmetini bizlere açıklar mısınız? Yoksa onların arasında da mı Kur’ân’ı unutmuş, emaniyye sahibi âlimler var? Bizlere açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Cinn 1 ve 2'de ifade edilen cinlerin, Kur’ân-ı Kerim’i "Acaip bir kitap işittik." diye nitelendirmiş olmalarının hikmetini bizlere açıklar mısınız? Yoksa onların arasında da mı Kur’ân’ı unutmuş, emaniyye sahibi âlimler var? Bizlere açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cinn 1 ve 2'de ifade edilen cinlerin, Kur’ân-ı Kerim’i "Acaip bir kitap işittik." diye nitelendirmiş olmalarının hikmetini bizlere açıklar mısınız? Yoksa onların arasında da mı Kur’ân’ı unutmuş, emaniyye sahibi âlimler var? Bizlere açıklar mısınız?

Cinn Suresinin 1. âyet-i kerimesi:

72/CİNN-1: Kul ûhıye ileyye ennehustemea neferun minel cinni fe kâlû innâ semi’nâ kur’ânen acebâ(aceben).
De ki: “Cinlerden bir topluluğun (Kur’ân) dinlediği, sonra: “Biz gerçekten harika, güzel bir Kur’ân işittik.” dedikleri bana vahyedildi.”


“De ki: ‘Bana gerçekten vahyolundu (Cinlerden bir grup dinleyip de şöyle demişler): ‘Doğrusu biz büyük, hayranlık uyandıran bir Kur’ân dinledik.’’”

Cinn Suresinin 2. âyet-i kerimesi:

72/CİNN-2: Yehdî ilâr ruşdi fe âmennâ bihî, ve len nuşrike bi rabbinâ ehadâ(ehaden).
“O (Kur’ân), irşada ulaştırır, artık biz, O’na îmân ettik ve artık kimseyi Rabbimize asla ortak koşmayız.”


“O (yani Kur’ân), gerçeğe, rüşde ulaştırıyor, irşada ulaştırıyor ve O’na âmenû olmaya ulaştırıyor. Ve bundan böyle Rabbimize hiç kimseyi ortak koşmayacağız.”

Rüşde ulaştırıyor, irşada ulaştırıyor ve Allah’a âmenû olmaya, âmenû olmanın bütün safhalarına.

“Cinn Suresinin 1. ve 2. âyet-i kerimelerinde ifade edilen cinlerin Kur’ân-ı Kerim’i, ‘Acaip bir kitap işittik.’ diye nitelendirmiş olmalarının hikmetini bizlere açıklar mısınız?”

Gerçekten “Acaip bir kitap işittik.” diyorlar. İnsanlar gibi cinler arasında da fetret devirleri olmuştur. Ama bu fetret devirleri onların nebîlerinin mevcut olmadığı cihetle, sadece orada resûller olmaması hasebiyle, ilim açısından ifade ettiğimiz bir husustur. Yani zaman içerisinde, resûllerin toplumun büyük kesimi tarafından dinlenmediği, Allah’ın hakikatlerinin unutulduğu bir dünya nizamı cinler için de geçerlidir. Unutulmuş bir dîn ve Kur’ân’ın işitilmesi; ruhun, vechin, nefsin, iradenin Allah’a teslimi gibi, cinlerin büyük kısmının unuttukları bir vakıa... Gerçi ruhun teslimi insanlarla alâkalı ama cinler için de fizik vücudun, nefsin ve iradenin de Allah’a teslimi söz konusu. Onların da unutulduğu bir devre… O zaman yeni kavramlar, yeni hidayet müessesesi...  

Benzer konular