Ahkâf 29'taki "kavimlerine munzirîn olarak dönen cinlerin" En’âm 130'da ifade edilen cin resûllerle bir ilişkisi var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Resûl ve Nebî » Ahkâf 29'taki "kavimlerine munzirîn olarak dönen cinlerin" En’âm 130'da ifade edilen cin resûllerle bir ilişkisi var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ahkâf 29'taki "kavimlerine munzirîn olarak dönen cinlerin" En’âm 130'da ifade edilen cin resûllerle bir ilişkisi var mıdır?

Ahkâf Suresinin 29. âyet-i kerimesi:

46/AHKÂF-29: Ve iz sarafnâ ileyke neferen minel cinni yestemiûnel kur’âne, fe lemmâ hadarûhu kâlû ensıtû, fe lemmâ kudıye vellev ilâ kavmihim munzirîn(munzirîne).
Cinlerden bir grubu sana yöneltmiştik, Kur’ân’ı dinlemeleri için. Onun huzuruna geldikleri zaman “Susun, dinleyin!” dediler. Sonra (Kur’ân-ı Kerim okuması) bitirilince kendi kavimlerine uyarıcılar olarak döndüler.


“Hani cinlerden bir kaçını Kur’ân dinlemek üzere sana yöneltmiştik (göndermiştik). Böylece O’nun (Kur’ân’ın) huzuruna geldikleri zaman dediler ki: ‘Kulak verin.’ Sonra bitirilince kendi kavimlerine uyarıcılar olarak döndüler.”

Öyleyse Allahû Tealâ cinlere de Kur’ân’ı öğretiyor. Nerede Allah’ın öğretisi varsa, orada Allahû Tealâ, dilediği zaman cinlerin de bulunmasına müsaade eder. Onlar da öğrenirler, kendi kavimlerine öğretirler. Onların da aralarında her kavimden de resûl vardır.

En’âm Suresinin 130. âyet-i kerimesi:

6/EN'ÂM-130: Yâ ma’şerel cinni vel insi e lem ye’tikum rusulun minkum yakussûne aleykum âyâtî ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ, kâlû şehidnâ alâ enfusinâ ve garrathumul hayâtud dunyâ ve şehidû alâ enfusihim ennehum kânû kâfirîn(kâfirîne).
Ey insan ve cin topluluğu! Size âyetlerimi anlatan ve bugününüze ulaşacağınız konusunda sizi uyaran içinizden resûller (elçiler) gelmedi mi? “Kendi nefslerimize şahit olduk.” dediler. Dünya hayatı onları aldattı. Ve kendilerinin kâfir olduğuna, kendileri şahit oldular.


yâ ma’şerel cinni vel insi e lem ye’tikum rusulun minkum: Ey insan ve cin topluluğu! Sizlere sizlerden resûller gelmedi mi?
yakussûne aleykum âyâtî: Üzerinize âyetlerimizi kıssa edecek.
ve yunzirûnekum likâe yevmikum hâzâ: Ve sizi bugününüze ulaşacağınız konusunda uyaran resûller (insan resûller insanlar için cin resûller cinler için).
kâlû şehidnâ: Dediler ki: ‘Biz şahit olduk.’
alâ enfusinâ: Nefslerimize.
ve garrethumul hayâtud dunyâ: Ve dünya hayatı onları aldattı.
ve şehidû alâ enfusihim: Ve nefslerine şahit oldular.
ennehum kânû kâfirîn: Kendilerinin kâfir olduklarına.

Allah’a ulaşmayı dilememişler. Dilemeyen herkesin kalbinde “küfür” kelimesi ne yazık ki vardır. Mutlaka kalbi mühürlüdür, mutlaka kalbinde “küfür” kelimesi vardır. Bakara Suresinin 6. ve 7. âyet-i kerimeleri bunu söylüyor.

Bakara Suresinin 6. ve 7. âyet-i kerimeleri:

2/BAKARA-6: İnnellezîne keferû sevâun aleyhim e enzertehum em lem tunzirhum lâ yu’minûn(yu’minûne).
Onlar muhakkak ki kâfirdirler. Onları ikaz etsen de etmesen de onlar için eşittir (birdir), mü’min olmazlar.

2/BAKARA-7: Hatemallâhu alâ kulûbihim ve alâ sem’ıhim, ve alâ ebsârihim gışâvetun, ve lehum azâbun azîm(azîmun).
Allah onların kalplerinin üzerini ve işitme (sem’î) hassasının üzerini mühürledi ve görme (basar) hassasının üzerine gışavet (perde) çekti. Onlar için azîm (büyük) azap vardır.


Allahû Tealâ diyor ki: “Habibim! O kâfirler için netice değişmez. Sen onlara söylesen de söylemesen de o kâfirler mü’min olmazlar. Onların kalpleri mühürlüdür, onların görme hassalarının üzerinde gışavet adlı bir perde vardır (o da mühürlüdür mânâsı), onların işitme hassaları (semî isimli işitme hassaları), o da mühürlüdür.”

Kalpteki idrak hassası mühürlü, kişinin fıkıh hassası mühürlü, işitme hassası mühürlü, görme hassası da gene mühürlü, üzerinde gışavet var. Bunlar kâfirlerin müşterek sıfatları ve kişi Allah’a ulaşmayı dilemedikçe bu sıfatlarda bir değişiklik olmaz.

“Ahkâf Suresinin 29. âyet-i kerimesinde ‘kavimlerine munzirîn olarak dönen cinlerin (inzar edici, uyarıcı olarak dönen cinlerin)’ En’âm Suresinin 130. âyet-i kerimesinde ifade edilen ‘cin resûllerle’ bir ilişkisi var mıdır?”

Elbette. Allahû Tealâ onları bu istikamette orada yetiştiriyor, Kur’ân’ı dinlettiriyor onlara. Sonra da onlara Kendisi öğretiyor Allahû Tealâ. Risalet söz konusu olunca Allah’ın direkt öğretisi devreye girer. Ve cin resûller, şu anda bütün cin kavimlerinde cin resûller mevcuttur. Allah razı olsun.

Benzer konular