Bakara-78, 79 ile Hadîd-14 arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur’ân-ı Kerim'deki Temel Emirler » Bakara-78, 79 ile Hadîd-14 arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-78, 79 ile Hadîd-14 arasında bir ilişki var mı?

Diyor ki Allahû Tealâ Bakara-78 ve 79’da:

2/BAKARA-78: Ve minhum ummiyyûne lâ ya’lemûnel kitâbe illâ emâniyye ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne).
Ve onlardan bir kısmı ümmîlerdir. Onlar (Allah’ın) Kitabı’nı bilmezler, sadece emaniyeyi (kişilerin yazdığı kitapları) bilirler. Ve onlar sadece zanda bulunuyorlar.


ve minhum ummiyyûne: Onlardan bir kısmı ümmîlerdir.
lâ ya’lemûnel kitâbe: Kitabı bilmezler.
illâ emâniyye: Sadece emaniyyeyi bilirler, Kur'ân’ı bilmezler. Sadece kişilerin elleriyle yazdığı kitapları bilirler.
ve in hum illâ yezunnûn(yezunnûne): Ve onlar sadece zan içindedirler.

Asıl nerde? Asıl Kur'ân’da. Ve Kur'ân unutulmuş sevgili kardeşlerim! Düşünün ki; son 3 kitap; Tevrat, İncil ve Kur'ân-ı Kerim. 3’ü de unutulmuş, 3’ünün temel ilkesinin, temel faktörlerin hepsi zaten yok edilmiş. Ama Kur'ân'ın içinde hepsi duruyor. Kur'ân çağın büyük kurtarıcısıdır. Hiçbir şeyi değiştirmeyi başaramamış tagut. Ve O bir kurtuluştur.

Öyleyse kim bu insanlar? Bunlar Kur'ân'ı bilmiyorlar. İnsanların yazdıkları kitapları biliyorlar ve o kitaplar da insanları kurtarmaya asla sebep olamaz asılları ihtiva etmediği için.

Bakara-79:

2/BAKARA-79: Fe veylun lillezîne yektubûnel kitâbe bi eydîhim summe yekûlûne hâzâ min indillâhi li yeşterû bihî semenen kalîlâ(kalîlen), fe veylun lehum mimmâ ketebet eydîhim ve veylun lehum mimmâ yeksibûn(yeksibûne).
Artık elleriyle (emaniye bilgiler içeren) kitabı yazanların vay haline! Sonra da onu (bu yazdıklarını) az bir bedel karşılığında satmak için: “Bu Allah’ın indindendir.” derler. İşte onlara yazıklar olsun , elleriyle yazdıkları şeylerden dolayı ve yazıklar olsun onlara, kazandıkları şeyler sebebiyle.


fe veylun lillezîne yektubûnel kitâbe bi eydîhim: Onlara yazıklar olsun ki; elleriyle kitap yazmışlardır.
summe yekûlûne hâzâ min indillâhi: Sonra derler ki: ‘Bu, Allah'ın katındandır.’Yani Bu Kur'ân'ın açıklamasıdır. Allah'ın katındaki Kur'ân'ın açıklamasını veriyorum ben size derler. Oysaki verdiklerinde sadece şeytana kul olmak vardır. Hedefler yok edilmiştir. Vasıtalar ise hedef haline getirilmiştir.
li yeşterû bihî semenen kalîlâ(kalîlen):  Bunlarla az bir şey kazanmak için.
fe veylun lehum mimmâ ketebet eydîhim: Onlara elleriyle yazdıkları şeyler sebebiyle yazıklar olsun.
ve veylun lehum mimmâ yeksibûn(yeksibûne): Ve kazandıkları şeylerden dolayı onlara yazıklar olsun.”

Burada kazandıkları şeyler hem bu istikametteki para hem de kazandıkları şeyler negatif dereceler. Allah'ın yolunda Allah'ın öğretisini öğretmek varken, o öğretiyi özellikle onun insanları kurtaracak olan boyutlarını gizlemeye çalışmak, örtmeye çalışmak, inkâr etmek, yalanlamak… Bunu yapan insanların durumunu anlatıyor Allahû Tealâ bu âyetlerde. Ve bu insan ve cin şeytanlardır ki; (taguttur ki) bu günün insanının %90’dan fazlasını kendileriyle beraber cehenneme sürüklemeyi başarmışlardır.

57/HADÎD-14: Yunâdûnehum e lem nekun meakum, kâlû belâ ve lâkinnekum fetentum enfusekum ve terabbastum vertebtum ve garratkumul emâniyyu hattâ câe emrullâhi ve garrakum billâhil garûr(garûmu).
Onlara seslenirler: “Biz, sizinle beraber olmadık mı?” (Onlar): “Evet, fakat siz kendinizi fitneye düşürdünüz, beklediniz ve şüphe ettiniz. Allah’ın emri (ölüm emri) gelinceye kadar emaniyye sizi aldattı. Ve garur (aldatanlar, şeytan ve avaneleri), sizi Allah ile (Allah “Gafur’dur, Rahîm’dir, sizi affeder.” diyerek) aldattı.” dediler.

Benzer konular