Hucurat 7’de açıklanan küfrün, fıskın ve isyanın kerih gösterilmesi ve îmânın sevdirilmesi ile Allaha ulaşmayı dileme arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Hucurat 7’de açıklanan küfrün, fıskın ve isyanın kerih gösterilmesi ve îmânın sevdirilmesi ile Allaha ulaşmayı dileme arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hucurat 7’de açıklanan küfrün, fıskın ve isyanın kerih gösterilmesi ve îmânın sevdirilmesi ile Allaha ulaşmayı dileme arasında bir ilişki var mıdır?

49/HUCURÂT-7: Va’lemû enne fîkum resûlallâh(resûlallâhi), lev yutîukum fî kesîrin minel emri le anittum ve lâkinnallâhe habbebe ileykumul îmâne ve zeyyenehu fî kulûbikum, ve kerrahe ileykumul kufre vel fusûka vel isyân(isyâne), ulâike humur râşidûn(râşidûne).
Ve aranızda Allah’ın Resûl'ü olduğunu biliniz. Eğer işlerin çoğunda size itaat etseydi, mutlaka sıkıntıya düşerdiniz. Fakat Allah, size îmânı sevdirdi ve onu kalplerinizde müzeyyen kıldı. Küfrü, fıskı ve isyanı size kerih gösterdi. İşte onlar, onlar irşad olanlardır.


Kim Allah'a ulaşmayı dilerse onu Allah küfrü, fıskı, isyanı kerih göstermiştir. Allah'a ulaşmayı dilediği günden itibaren kişi fıskı kerih görecektir. Hidayet yolundan asla sapmayacaktır. İsyanı kerih görecektir. Allah'ın emirlerine itaat edecektir. Küfrü kerih görecektir. Mü'min olma kademeleri giderek 7 kademede yükselecek yükselecek, yükselecektir.

Öyleyse fıskın kerih görüldüğü yer neresidir? Allah'a ulaşmayı dilediğiniz yerdir. Neden? Çünkü kişi Allah'a ulaşmayı dilediği an fısktan kurtulur. Ondan sonra da ruhu Allah'a ulaşıncaya kadar fıskla en ufak bir ilişkisi söz konusu olmaz.

Aynı kişi isyanı da kerih görür. Çünkü Allah'ın emirlerine itaat etmiştir. Allah'a ulaşmayı dilemiştir. Ve bu noktadan itibaren 14. basamakta mürşidine tâbî olmuştur. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e tâbî olmuştur (sahabeden bahsediyoruz). Tâbî olmuştur ve Allah'a itaat etmesi standartları neyi ifade ediyorsa Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e de (Allah'ın peygamberine de) itaat edilmesi istikametinde emirlere tam uyarak itaat etmiştir.
 
Öyleyse nasıl mü'min olmuş da fıskla ilişkisi kalmamışsa (fıskı kerih görüyorsa artık) itaatın içinde olduğu için isyanı da kerih görüyor. İtaatı giderek büyüyor.

Ve küfrü kerih görmüştür. Neden? Çünkü Allah'a ulaşmayı dilemiştir. Mü'min olmuştur. Allah'a ruhunu ulaştırana kadar mü'min olmanın dışında bir noktaya ulaşmaz. Hep o noktada kalacaktır. Mü'min noktasında kalacaktır. Îmânı artan bir mü'min. Her geçen gün bir mü'min, îmânı biraz daha, biraz daha, biraz daha artacaktır. Öyleyse küfrü, fıskı ve isyanı bu kişi kerih gören birisidir. Sadece Allah'a ulaşmayı dileyenler için fıskın, isyanın ve küfrün kerih görülmesi söz konusudur. 

Benzer konular