En’âm Suresinin 148. âyeti ile En’âm Suresinin 116. âyeti arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » En’âm Suresinin 148. âyeti ile En’âm Suresinin 116. âyeti arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm Suresinin 148. âyeti ile En’âm Suresinin 116. âyeti arasında bir ilişki var mıdır?

6/EN'ÂM-148: Se yekûlullezîne eşrakû lev şâallâhu mâ eşraknâ ve lâ âbâunâ ve lâ harramnâ min şey’in, kezâlike kezzebellezîne min kablihim hattâ zâkû be’senâ, kul hel indekum min ilmin fe tuhricûhu lenâ, in tettebiûne illâz zanne ve in entum illâ tahrusûn(tahrusûne).
Şirk koşanlar şöyle söyleyecekler: “Şâyet Allah dileseydi, biz ve babalarımız şirk koşmazdık ve hiçbir şeyi haram etmezdik.” Onlardan öncekiler de azabımızı tadıncaya kadar işte böyle yalanladılar. De ki: “Sizin yanınızda ilimden bir şey var mı? Öyleyse (varsa) onu bize çıkarın. Siz ancak zanna tâbî oluyorsunuz. Ve siz sadece yalan söylüyorsunuz.”


“Şirk koşanlar şöyle söyleyecekler: Şâyet Allah dileseydi, biz ve babalarımız şirk koşmazdık ve hiçbir şeyi haram etmezdik.”

Yani “Allah, dilemediği için biz şirkteyiz. Allah dilemediği için biz bir şeyleri haram ediyoruz. Onlardan öncekiler de azabımızı tadıncaya kadar işte böyle yalanladılar. De ki sizin yanınızda ilimden bir şey var mı? Öyleyse varsa onu bize çıkarın. Siz sadece zanna tâbî oluyorsunuz. Ve siz sadece yalan söylüyorsunuz.”

Allahû Tealâ’nın bir âyet-i kerimesinde “Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz” ifadesini bunlar temel alıyorlar. Ve diyorlar ki: “Allah dilemediği için biz şirkteyiz. Allah dileseydi bizim şirkte kalmamıza müsaade etmezdi. Allah dileseydi biz hiçbir şeyi haram etmezdik.”

6/EN'ÂM-116: Ve in tutı’ eksere men fîl ardı yudıllûke an sebîlillâhi, in yettebiûne illâz zanne ve in hum illâ yahrusûn(yahrusûne).
Ve yeryüzünde bulunanların çoğuna itaat edersen, seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Onlar, ancak zanna tâbî olurlar. Ve onlar, ancak yalan uydururlar.


ve in tutı’ eksere men fîl ardı: Eğer sen insanların arzdaki; şu dünyadaki insanların çoğuna tâbî olsaydın.
yudıllûke an sebîlillâh: Allah'ın yolundan dalâlete düşürürlerdi.
in yettebiûne illez zanne: Çünkü onlar sadece zanna  tâbî olanlardır.
ve in hum illâ yahrusûn: Ve onlar sadece yalan söylerler.

En’âm Suresinin 148. âyeti ile En’âm Suresinin 116. âyeti arasında sağlam bir ilişki var. Yalan söylüyorlar, zanna tâbî oluyorlar. Üstteki âyetteki ile aynı standartlarda.

Benzer konular