En’âm Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki topuklarının üzerinde geriye dönmekle fısk müessessesi arasında bir ilişki var mıdır? Buradaki teslim emrinin muhtevasını ve bu emri gerçekleştirebilmenin en önemli şartını bize açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » En’âm Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki topuklarının üzerinde geriye dönmekle fısk müessessesi arasında bir ilişki var mıdır? Buradaki teslim emrinin muhtevasını ve bu emri gerçekleştirebilmenin en önemli şartını bize açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En’âm Suresinin 71. âyet-i kerimesindeki topuklarının üzerinde geriye dönmekle fısk müessessesi arasında bir ilişki var mıdır? Buradaki teslim emrinin muhtevasını ve bu emri gerçekleştirebilmenin en önemli şartını bize açıklar mısınız?

En’âm Suresinin 71. âyet-i kerimesi:

6/EN'ÂM-71: Kul e ned’û min dûnillâhi mâ lâ yenfeunâ ve lâ yadurrunâ ve nureddu alâ a’kâbinâ ba’de iz hedânâllâhu kellezîstehvethuş şeyâtînu fîl ardı hayrâne lehû ashâbun yed’ûnehû ilâl hude’tinâ, kul inne hudâllâhi huvel hudâ, ve umirnâ li nuslime li rabbil âlemîn(âlemîne).
De ki: “Bize fayda ve zarar vermeyen Allah’tan başka şeylere mi dua edelim? Bizi Allah’ın hidayete erdirmesinden sonra, yeryüzünde şeytanların kandırıp, şaşkın bıraktığı, arkadaşlarının da “bize hidayete gel” diye çağırdığı kimse gibi topuklarımızın üzerinde geriye mi döndürülelim?” De ki: “Muhakkak ki, Allah’a ulaşmak, o, hidayettir ve biz âlemlerin Rabbine teslim olmakla emrolunduk.”


De ki: “Bize fayda ve zarar vermeyen, Allah'tan başka şeylere mi dua edelim? Bizi Allah'ın hidayete erdirmesinden sonra, yeryüzünde şeytanların kandırıp şaşkın bıraktığı, arkadaşlarının  ‘bize hidayete gel’ diye çağırdığı kimse gibi topuklarımızın üzerinde geriye mi döndürülelim?

İşte şeytanlar kandırıyor insanları, şaşkın bırakıyor ve o şeytanların çağrısı, hidayet çağrısı adını alıyor. Allahû Tealâ onların hidayet gidişinin hidayet olmadığını, Allah’ın hidayetinin Allah’a ulaşmak olduğunu söylüyor ve konu açıklık ve kesinlik kazanıyor.

“Topuklarının üzerinde geriye dönmekle fısk müessessesi arasında bir ilişki var mıdır?”

Fısk, tam onu ifade ediyor; topuklarının üzerinde geriye dönmek, Allah’a ulaştıktan sonra tekrar bütün sistemlerin geriye döndürülmesi hali.

“Buradaki teslim emrinin muhtevasını ve bu emri gerçekleştirebilmenin en önemli şartını bize açıklar mısınız?” diyor.

Kardeşimizin buradaki teslim emri demekle ne kastettiğini anlayamadım. Bir teslim emri söz konusu değil. “Bize hidayete gel” diye şeytanlar insanları, hidayet diye dalâlete çağırıyorlar. Allah’ın hidayet çağrısı, Allah’a ulaşmayı dileme çağrısıdır. Bu çağrı teslimlere götürür insanı. Başlangıçta teslim çağrısı değil, başlangıçta Allah’a ulaşmayı dileme çağrısı söz konusudur.

Sizin de yapacağınız çağrı bu çağrı olmalıdır. Bu çağrı mutlaka teslime götürür kişiyi. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Allah, onu mutlaka ruhun teslimine, ilk teslime mutlak olarak ulaştırır. Bu, Allah’ın üzerine bir sözüdür. Mutlaka yerine getirir.

Benzer konular