İnşikak Suresi 6'da, Allah’a ulaşmak üzere kişinin cehd ile cihad etmesinin, Bakara 46'la nasıl bir ilişkisi vardır? Bu istikamette İnşikak 6'yı kuvveden fiile çıkmış olan bir îmân seviyesi olarak anlayabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » İnşikak Suresi 6'da, Allah’a ulaşmak üzere kişinin cehd ile cihad etmesinin, Bakara 46'la nasıl bir ilişkisi vardır? Bu istikamette İnşikak 6'yı kuvveden fiile çıkmış olan bir îmân seviyesi olarak anlayabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnşikak Suresi 6'da, Allah’a ulaşmak üzere kişinin cehd ile cihad etmesinin, Bakara 46'la nasıl bir ilişkisi vardır? Bu istikamette İnşikak 6'yı kuvveden fiile çıkmış olan bir îmân seviyesi olarak anlayabilir miyiz?

84/İNŞİKAK-6: Yâ eyyuhâl insânu inneke kâdihun ilâ rabbike kedhan fe mulâkîhi.
Ey insan! Muhakkak ki sen, Rabbine doğru (yola çıkarak) cehd ile (nefsinle) cihad edersin. Sonunda O’na mülâki olursun (ruhunu Allah’a ilka edersin, ulaştırırsın).


2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


İnşikak Suresinin 6. âyet-i kerimesi:

“Ey insanoğlu! Sen Allah'a ulaşmak için çabalarda çabalarsın ve o zaman bu çabayı gösterdiğin zaman Allah'a mülâki olursun, Allah'a ruhunu ulaştırırsın.”

Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesi:

“Onlar yakîn hâsıl ederek yani kesin şekilde, muhakkak surette inanırlar ki; Allah'a mülâki olacaklardır ve sonrada ruhlarını yani ölümden sonrada Allah'a gene ulaştıracaklardır.” 2. defa ruhun Allah'a ulaşmasından bahsediyor Allahû Tealâ.

Öyleyse ikisinde de Allah'a mülâki olmak söz konusu. İnşikak Suresinin 6. âyet-i kerimesinde kuvveden fiile çıkmış olan bir îmân seviyesi olarak düşünmek mümkün, yerli yerine oturuyor. Bakara Suresinin 46. âyet-i kerimesinde:

“Onlar Allah’a mülâki olacaklarına kesin şekilde inanırlar. Ruhlarını ölmeden evvel Allah’a ulaştıracaklarına kesin şekilde inanırlar.” diyor ama henüz inanç aşamasında kuvvede. “O zaman Allah’a ulaşırsın.” diyor Allahû Tealâ. İnşikak Suresinin 6. âyet-i kerimesinde orada Allah'a ulaşma fiili fizik olarak var ve dolayısıyla kuvveden fiile çıkmış bir müessese kabul etmek mümkün.


Benzer konular