Mürşide tâbiiyetin farz olması açısından Cinn-14 ile Mâide-35 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Mürşide tâbiiyetin farz olması açısından Cinn-14 ile Mâide-35 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mürşide tâbiiyetin farz olması açısından Cinn-14 ile Mâide-35 arasında bir ilişkiden söz edebilir miyiz?

72/CİNN-14: Ve ennâ minnâl muslimûne ve minnâl kâsitûn(kâsitûne), fe men esleme fe ulâike teharrav raşedâ(raşeden).
Ve gerçekten bizden, (Allah’a) teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim (Allah’a) teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı (nefsin ve iradenin teslimini) arayanlardır (dileyenlerdir).


Cinn 14'te: "Bizden, muhakkak ki Allah’a teslim olanlar da var ama teslim olmayanlarda var." buyuruyor Allahû Tealâ cinler için. Cinler diyorlar ki: "Bizden teslim olanlar da var, kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var.  

fe men esleme fe ulâike teharrev raşedâ (raşeden): Kim (Allah’a) teslim olayı dilerse mürşidini arar (taharrür eder).

Öyleyse Allah’a teslim olacakların mürşidlerini arayanlar olduğu kesin.  Kim teslim olmayı dilerse mürşidini arar. Ve Allahû Tealâ mürşide tâbiiyetin farz olması açısından Cinn-14 ile Mâide-35 arasında bir ilişkiyi kurmuş.  Mâide-35’de de açık bir şekilde, Allah’a bize ulaştıracak olan vesileyi, yani mürşidimizi Allah’tan istememiz kesin bir şekilde emrediliyor:

5/MÂİDE-35: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekûllâhe vebtegû ileyhil vesîlete ve câhidû fî sebîlihi leallekum tuflihûn(tuflihûne).
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı, teslim olmayı dileyenler); Allah’a karşı takva sahibi olun ve O’na ulaştıracak vesileyi isteyin. Ve O’nun yolunda cihad edin. Umulur ki böylece siz felâha erersiniz.


Öyleyse ikisinde de farz hüküm söz konusu. Cinn-14'te, "Allah’a teslim olmayı dileyenler mürşidlerini arar." diyor. Mâide-35’de de mürşidi aramak, Allah'tan istemek farz kılınıyor. İkisi arasında kesin bir ilişki söz konusu.

Benzer konular