Talak Suresinin 12. âyet-i kerimesinde belirtilen; "ve göklerin ve yerlerin arasında durmadan inip çıkan emrin" muhtevasını açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Talak Suresinin 12. âyet-i kerimesinde belirtilen; "ve göklerin ve yerlerin arasında durmadan inip çıkan emrin" muhtevasını açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Talak Suresinin 12. âyet-i kerimesinde belirtilen; "ve göklerin ve yerlerin arasında durmadan inip çıkan emrin" muhtevasını açıklar mısınız?

Talak 12:

65/TALÂK-12: Allâhullezî halaka seb'a semâvâtin ve minel ardı mislehunn(mislehunne), yetenezzelul emru beynehunne li ta'lemû ennallâhe alâ kulli şey'in kadîrun ve ennallâhe kad ehâta bi kulli şey'in ilmâ(ilmen).
O Allah ki, yedi kat gökleri ve yerden de onların misli kadarını (yedi kat yerleri) yarattı. Allah’ın herşeye kaadir olduğunu ve Allah’ın herşeyi ilmen (ilmi ile) ihata etmiş olduğunu (kuşattığını) bilmeniz için emir, onların arasında (gökler ve yerler arasında) devamlı iner.


“Allah yedi tane yedi kat göğü ve onların misli olan yedi kat yeri yaratmıştır." diyor.

Burada Allahû Tealâ’nın bahsettiği gök katları Allah'a ulaştıran gök katları değil, Bu dünyanın atmosferini teşkil eden yedi tane atmosfer tabakası. Ve yerde de gerçekten yedi tane katman var. Yer katı (yer katmanı). Allah'ın emri bunların arasında iniyor. diyor.

Ondan sonra da Allahû Tealâ’nın bir de yedi tane gök katını yaratması var. Bir de Allahû Tealâ burada yedi tane atmosferi (dünyanın atmosferini), yedi tane yer katmanını hem de yedi tane gök katlarını kendisine kadar ulaştıran gökleri kastediyor. Çünkü söz konusu olan şey “Allah'ın emri bunların arasında iniyor." diyor.

Allah'ın emri, Allah'ın (Allah'tan) dünyamıza kadar gelen buradan da tekrar Allahû Tealâ’nın katına geri dönen her şeydir. Zikir yaptığımız zaman Allah'ın katından gelen rahmet ve fazl, rahmet ve salâvât nurları hepsi bir emirdir.
 
Allah'ın katından gelen yeryüzündeki bütün elektronları besleyen nötrinolar. Ard arda gelen enerji partikülleri, onlar da bir emirdir.

Allah'ın katından gelen bize bir emanet olarak verilen ruh da bir emirdir.

Çünkü ruhumuz da mutlaka Allah'a dönecektir. Ve Allah'ın katından gelen irşad makamının başının üzerinden herkese ulaşan ve insanlarda sükunet oluşturan sekunet isimli nur gene aynı statüye tâbîdir. Tekrar Allah’ın katına geri döner.

Öyleyse Allahû Tealâ diyor ki: “Gökten ineni, yere gireni, yerden çıkanı ve O’na geri döneni Allah en iyi bilir. Bunların hepsi Allahû Tealâ’nın emridir.
 

Benzer konular