Kalplerin telif edilmesiyle insanlardan bir ipe sarılmak arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Kalplerin telif edilmesiyle insanlardan bir ipe sarılmak arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kalplerin telif edilmesiyle insanlardan bir ipe sarılmak arasında bir ilişki var mı?

Kalplerin telif edilmesiyle hem Allah'a ulaşmayı dilemek arasında hem de insanlardan bir ipe sarılmak arasında bir ilişki var. Kalplerin telif edilmesinde teker teker kalpleri ele alıyoruz. Bu telif birbiriyle telif değil. Kalbin Allahû Tealâ tarafından dizayn edilmesi. Yani kalbin mührünün Allahû Tealâ tarafından açılması, kalbin içindeki küfür kelimesinin dışarıya alınması (kalbin içindeki ekinnet ile beraber küfrün dışarı alınması) ve kalbe ihbat konulması. Kalpteki bu hazırlanma müessesesi kalplerin telif edilmesinin 1. aşamasıdır. Kalp hayatın simgesidir. Yaşayanların (hayatta olanların) kalbi çalışır. Kalbin çalışması durduğu anda hayat durmuştur.

Öyleyse Allah'a ulaşmayı dilemek kişiyi hayata getiriyor. Ölüyken diriltiyor. Gözleri kör, kulakları sağır, kalbi idraksiz olan insanlar; gözleri gören, kulakları duyan, kalpleri idrak eden insanlar, canlı insanlar (hayatta olan insanlar) haline getiriliyor. Öyleyse böyle bir dizaynda kim Allah'a ulaşmayı dilemişse o (onun kalbinin) telif edilmek için harekete geçmesi söz konusu. Allahû Tealâ derhal harekete geçip kalbin mührünü açıyor. Kalbin mührünün açılması demek (sadece kâfirlerin kalpleri mühürlü olduğu için) kişinin kâfir olmaktan mutlak olarak kurtulması demek. Bunun üzerine Allahû Tealâ hedefe gidiyor. Kalbin telif edilmesinin 1. safhasında o kişinin kalbinin ölüyken hayata getirilmesi söz konusu. Kişinin hayata getirilmesi söz konusu. 1. dirilmenin muhtevası. Ancak ondan sonra kişi mürşidine ulaştığı zaman tâbiiyetten sonra nefs tezkiyesi kalplerdeki afetleri giderek alacağı için tâbî olanların hepsinde bu işlev mutlaka gerçekleşeceği için insanların arasında derin bir dostluk ve anlaşma kalpleri birbirine bağlayan bir zemin söz konusu.

Öyleyse Allah'ın ipine sarılanlar Allah'a ulaşmayı dileyenlerdir. Kalplerin telif edilmesi ise bu noktada başlar. Kalpler telife hazır hale gelir. Sonra nefs tezkiyesi ile kalpler telif edilir.

Allah razı olsun

Benzer konular