Nahl-125’te belirtilen Allah’ın yoluna hikmetle davet etmek konusunu açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hikmet ve Hikmetin Ötesi » Nahl-125’te belirtilen Allah’ın yoluna hikmetle davet etmek konusunu açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nahl-125’te belirtilen Allah’ın yoluna hikmetle davet etmek konusunu açıklar mısınız?

16/NAHL-125: Ud’u ilâ sebîli rabbike bil hikmeti vel mev’ızatil haseneti ve câdilhum billetî hiye ahsenu, inne rabbeke huve a’lemu bi men dalle an sebîlihî ve huve a’lemu bil muhtedîn(muhtedîne).
Rabbinin yoluna (Allah'a ulaştıran yola, Sıratı Mustakîm'e) hikmetle ve güzel (pozitif dereceler kazandıracak) öğütle davet et. Onlarla en güzel şekilde mücâdele et. Muhakkak ki senin Rabbin, O'nun yolundan (Sıratı Mustakîm'den) sapanları (dalâlete düşenleri) ve hidayete erenleri bilir.


ud’u ilâ sebîli rabbike bil hikmeti vel mev’ızatil haseneti: Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle (mev’ızatil haseneti: Hasene hüviyetindeki öğütle.) davet et.
ve câdilhum billetî hiye ahsen(ahsenu): Onlarla en ahsen şeklide mücadele et.
inne rabbeke huve a’lemu bi men dalle an sebîlihî:  Muhakkak ki Senin Rabbin, kim Allah’ın O’nun Allah'ın yolundan saparsa onu bilendir.
ve huve a’lemu bil muhtedîn(muhtedîne): Ve hidayete erenleri de bilendir.

O hidayete erenleri de bilir dalâlettte olanları da bilir. Hikmetle davet etmek peygamberlere, resullere ve devrin imamlarına has bir davet şekli. İradesini Allahû Tealâ’ya teslim etmiş olanlar başkalarına da hikmetli davetlerde bulunabilecek olanlardır. Onlara haseneler kazandırabilecek şekilde davet.
 

Benzer konular