Muzzemmil 19 ve Meryem 43'e göre sebîl ile sıratı seviye arasında bir farklılık var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Mürşid » Muzzemmil 19 ve Meryem 43'e göre sebîl ile sıratı seviye arasında bir farklılık var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Muzzemmil 19 ve Meryem 43'e göre sebîl ile sıratı seviye arasında bir farklılık var mıdır?

Muzzemmil Suresinin 19. âyet-i kerimesi:

73/MUZZEMMİL-19: İnne hâzihî tezkiratun, fe men şâettehaze ilâ rabbihî sebîlâ(sebîlen).
Muhakkak ki bu, hatırlatmadır (öğüttür). Artık kim dilerse, Rabbine (ölmeden önce ruhunu) ulaştıran bir yol ittihaz eder (yol edinir).


inne hâzihî tezkirah(tezkiretun): Muhakkak ki; bu bir öğüttür.
fe men şâettehaze ilâ rabbihî sebîlâ(sebîlen): Kim dilerse, Allah’a (ruhunu ölümden evvel) ulaştıran bir yol tutar.

19/MERYEM-43: Yâ ebeti innî kad câenî minel ilmi mâ lem ye’tike fettebi’nî ehdike sırâtan seviyyâ(seviyyen).
Ey babacığım, muhakkak ki bana, sana gelmeyen bir ilim gelmiştir! Öyleyse bana tâbî ol. Seni, Sıratı Seviye’ye (düzgün, seviyeli, Allah’a ulaştıran yola) hidayet edeyim (ulaştırayım).


yâ ebeti innî kad câenî minel ilmi: Ey babacığım! Muhakkak ki bana.
mâ lem ye’tike: Sana gelmeyen bir ilim geldi.
fettebi’nî ehdike sırâtan seviyyâ(seviyyen): Bana tâbî ol! Seni Sıratı Seviye’ye hidayet edeyim (ulaştırayım).

Burada Muzzemmil Suresinin 19. âyet-i kerimesinde, Meryem Suresinin 43. âyet-i kerimesinde mürşide tâbî olduktan sonra Allah’a doğru tutulan yolu gösteriyor. Nebe Suresinin 39. âyet-i kerimesi de aynı şeyi söylüyor; tâbiiyet tamamlanmış, ruh vücuttan ayrılmış ve ruh Sıratı Mustakîm’e ulaşmış. Tâbiiyetten sonraki bir müessese… Nebe Suresinin 39. âyet-i kerimesi de aynı:

78/NEBE-39: Zâlikel yevmul hakku, fe men şâettehaze ilâ rabbihî meâbâ(meâben).
İşte o gün (mürşidin eli Hakk'a ulaşmak üzere öpüldüğü ve ona tâbî olunduğu gün), Hakk günüdür. Dileyen (Allah'a ulaşmayı dileyen) kişi, kendisine Rabbine ulaştıran (yolu, Sıratı Mustakîm'i) yol ittihaz eder. (Allah'a ulaşan kişiye Allah) meab (sığınak, melce) olur.


Öyleyse 3 âyet-i kerime de irşad makamına ulaştıktan sonra Allah’a giden yolun seçilmesinden bahsediyor. “femen şâettehaze ilâ rabbihî meâbâ(meâben).”

Burada (Meryem Suresinin 43. âyet-i kerimesi) “sırâtan seviyyâ(seviyyen)” kelimesi geçiyor. Hepsi, tâbî olduktan sonra ruhun vücuttan ayrılarak Sıratı Mustakîm üzerinde bir yolculuğa başlamasını ifade ediyor (yani 7 safhalı Sıratı Mustakîm’in). Adına gerçek anlamda Sıratı Mustakîm dediğimiz, ruhu alıp da 2 yatay 2 dikey sebîl ile Allah’a ulaştıran yol. 14. basamaktan 21. basamağa kadar devam eden yol.

Benzer konular