Kişinin Kur'ân bilgisi yetersiz ise mürşide nasıl ulaşır? Kur'ân bilgisi şart mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur’ân-ı Kerim'deki Temel Emirler » Kişinin Kur'ân bilgisi yetersiz ise mürşide nasıl ulaşır? Kur'ân bilgisi şart mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kişinin Kur'ân bilgisi yetersiz ise mürşide nasıl ulaşır? Kur'ân bilgisi şart mıdır?

Mübarek Ramazan ayında bu günü dolu dolu geçirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Allah sizlerden razı olsun.” demiş. “Kişinin Kur'ân bilgisi yetersiz ise kişi evliyaya yani mürşide nasıl ulaşır? Kur'ân bilgisi şart mıdır?
 
Herkesin Kur’ân bilgisini bir mürşid kadar bilmesi söz konusu değil. Şartları bilmesi yeterli. Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın dizaynı 7 safha ve 4 tane teslim:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek
2. Mürşide tâbiiyet, böylece ruhun vücuttan ayrılması
3. Ruhun Allah’a ulaşması
4. Fizik bedenin teslimi
5. Nefsin teslimi
6. Muhlis olmak
7. İradeyi Allah’a teslim etmek

7 tane safhada ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi söz konusu oluyor. Dînimize neden İslâm dîni denmiş? Çünkü İslâm “teslim olan” demek ve insan teslimlerini gerçekleştirdikçe Allah’a daha çok yaklaşır. Yani ruhunu Allah’a teslim eden bir insanla ruhundan sonra fizik bedenini de Allah’a teslim eden bir insanın seviyesi aynı değildir. İki teslimi yapan çok daha ötede bir insandır Allah’ın katında. Bu ikisinin ötesinde ruhu, vechi teslim ettikten sonra nefsini de Allah’a teslim eden daha üstündür. İradesini de Allah’a teslim eden daha üstündür. Öyleyse insanların Allah ile olan ilişkilerinde teslim seviyeleri, onların Allah’a yaklaşımlarında çok önemli bir rol oynadığı gibi 7 kat cennetin hangisine gideceğini de bunlar ortaya koyar. Demin 7 tane saydık:

1. Allah'a ulaşmayı dilemek
2. Mürşide ulaşmak
3. Ruhun Allah’a ulaşması
4. Fizik bedenin Allah’a teslimi
5. Nefsin teslimi
6. Muhlis olmak ve
7. İradeyi teslim etmek 7 tane safhayı gösterir.

Bu 7 safhanın her birisi ayrı bir cenneti ifade eder. 7 tane cennet var. 7 safhanın karşılığıdır.

Allah razı olsun.

Benzer konular