Her zaman Allah’a yöneldim. Her zaman Allah’ın farz kıldıklarını yerine getirmeye çalıştım ve ibadetlerimi yaptım. Mürşid nedir? Mutlaka insanların mürşidi olması gerekir mi?

Anasayfa » Ana Sayfa » Kur’ân-ı Kerim'deki Temel Emirler » Her zaman Allah’a yöneldim. Her zaman Allah’ın farz kıldıklarını yerine getirmeye çalıştım ve ibadetlerimi yaptım. Mürşid nedir? Mutlaka insanların mürşidi olması gerekir mi?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Her zaman Allah’a yöneldim. Her zaman Allah’ın farz kıldıklarını yerine getirmeye çalıştım ve ibadetlerimi yaptım. Mürşid nedir? Mutlaka insanların mürşidi olması gerekir mi?

Evet. Kardeşimiz “Vazifelerimi yaptım.” diyor. Ama bu vazifeler eğer İslâm’ın 5 şartıysa; namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet ve neticeye ulaşmak söz konusuysa o netice Allahû Tealâ’nın emrettiği netice değildir.

Evvelâ dînimizin adına bakalım; dînimizin adı İslâm dîni. İslâm kelimesi ve teslim kelimesi aynı kökten gelir: “Silm” kökü; sin, lam ve mim. Ve bütün insanlar ruhlarını Allah’a ulaştırmakla vazifelidirler. Tevrat’ta da 7 safha ve 4 teslim mevcut. İncil’de de 7 safha ve 4 teslim mevcut. Kur’ân-ı Kerim’de de 7 safha ve 4 teslim mevcut. Ama Kur’ân-ı Kerim, İslâm kelimesinin muhtevasına tâbîdir. İslâm kelimesi ise “silm” kökünden gelir. Teslimi içerir.

Dînin esası teslimdir, sevgili kardeşlerim! Bir insan Allah’a ruhunu teslim için harekete geçmedikçe o kişinin namaz kılması, oruç tutması, zekât vermesi, hacca gitmesi, kelime-i şahadet getirmesi onu Allah’ın cennetine ulaştıramaz. 1. kat cennetin oluşabilmes,i o kişinin Allah’a ulaşmayı dilemesiyle mümkündür. Dilerse Allah ona mürşid sevgisi verir. Kişi, uzakta da olsa o mürşidine ulaşıp tâbiiyetini gerçekleştirdiği takdirde 2. kat cennetin sahibi olur. Peki, tâbiiyet gerçekleşirse ne olur? Tâbiiyet gerçekleşirse o kişinin ruhu vücudundan ayrılır ve Allah’a doğru yola çıkar. O kafilede, onun bulunduğu o devredeki kafilede 7 tane gök katı birer birer aşılacaktır dikey olarak. 7. gök katında soldan sağa doğru 7 tane âlemden geçilecektir. Sonra dikey bir yolculukla Sidretül Münteha’ya ulaşılacaktır. Oradan da Allah’ın Zat’ına ruhun ulaşması söz konusudur. İşte kimin ruhu böyle bir standart içerisinde Allahû Tealâ’ya vasıl olmuşsa, Allah’ın Zat’ında yok olmuşsa, işte o kişi ermiştir. O kişinin ruhu Allah’a ermiştir. Allah’a ulaşmış ve Allah’ın Zat’ında ifna olmuştur, yani fani olmuştur. Yani Allah’ın Zat’ında yok olmuştur.
 
Allah razı olsun.

Benzer konular