Nisâ 165 ile Mâide 19 ve Tâhâ 123 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Nisâ 165 ile Mâide 19 ve Tâhâ 123 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nisâ 165 ile Mâide 19 ve Tâhâ 123 arasında bir ilişki var mıdır?

4/NİSÂ-165: Rusulen mubeşşirîne ve munzirîne li ellâ yekûne lin nâsi alâllâhi huccetun ba’der rusul(rusuli). Ve kânallâhu azîzen hakîmâ(hakîmen).
(Onlar) müjdeleyici ve uyarıcı resûllerdir ki, insanların, resûllerden sonra Allah’a karşı (bizi uyaran ve müjdeleyen bir resûl gelmedi diye) hüccetleri (delilleri) olmasın. Ve Allah, Azîz’dir, Hakîm’dir.


5/MÂİDE-19: Yâ ehlel kitâbi kad câekum resûlunâ yubeyyinu lekum alâ fetretin min er rusuli en tekûlû mâ câenâ min beşîrin ve lâ nezîrin fe kad câekum beşîrun ve nezîr(nezîru) vallâhu alâ kulli şey’in kadîr(kadîrun).
Ey Kitap ehli! Resûllerin (peygamberlerin) fetret devrinde (aralarının kesildiği zamanda), sizlere gerçekleri açıklayan Resûl’ümüz (elçimiz) gelmişti. “Bize bir müjdeleyici ve de uyarıcı gelmedi.” dersiniz diye (dememeniz için). Oysa size "müjdeleyici ve uyarıcı" bir Resûl gelmişti. Allah herşeye kaadirdir.


20/TÂHÂ-123: Kâlehbitâ minhâ cemîan ba’dukum li ba’dın aduvvun, fe immâ ye’tiyennekum minnî huden fe menittebea hudâye fe lâ yadıllu ve lâ yeşkâ.
(Allahû Tealâ şöyle) dedi: “İkiniz oradan (aşağı) inin! Hepiniz (şeytan ve siz), birbirinize düşman olarak. Bundan sonra Benden size mutlaka hidayet gelecek. O zaman kim hidayetime tâbî olursa artık o, dalâlette kalmaz ve şâkî olmaz.”


kâlehbitâ minhâ cemîan ba’dukum li ba’dın aduvv(aduvvun): Hepiniz oradan birbirinize düşman olarak inin.
fe immâ ye’tiyennekum minnî huden: Size Benden bir hidayetçi, hidayet gelecek.
fe menittebea hudâye: Kim hidayetçimize tâbî olursa.
fe lâ yadıllu: O dalâlette kalmaz.
ve lâ yeşkâ: Şâkî de olmaz.”

Tâhâ 123’de de resûl adı geçmiyor ama hidayeti getiren bir hidayetçi söz konusu. O da her devirdeki resûl olarak düşünülebilir. Çünkü hidayetin gelmesi Allah’tan gelen bir açıklamanın varlığını ifade eder. Onun açıklanması ise Allah'ın resûlüne düşer. Allah'ın hidayetçisi o devirde Allah'ın resûlüdür.

Bütün zaman parçalarında mutlaka Allah'ın bir resûlü mutlaka huzur namazının imamlığını yapar. Bunlar bazan nebî resûldürler. Çok azı nebî resûldür. Yani normal standartlarda nebî resûllerin sayısı binde biri falan ancak buluyor. İşte 2000 yılda 100 kavim olsa dünya üzerinde. Her resûlün de hayatı olmaz 100 sene, ama 100 sene olsa 2000 yılda tam 2000 tane kavim resûlü gelmiştir. Ama Hz. İsa ile Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)’den oluşan sadece 2 tane nebî vücuda gelmiştir (dünyaya gönderilmiştir). Öyleyse 1’e karşı 1000 oluyor. Kavim resûllerinin nebîlere oranı. Burada da âyetler söz konusu.

Benzer konular