Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimeyle, Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimeyle, Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimeyle, Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

28/KASAS-50: Fe in lem yestecîbû leke fa’lem ennemâ yettebiûne ehvâehum, ve men edallu mimmenittebea hevâhu bi gayri huden minallâh(minallâhi), innallâhe lâ yehdil kavmez zâlimîn(zâlimîne).
Bundan sonra eğer sana icabet etmezlerse (senin hidayete erdirme davetine uymazlarsa), bil ki onlar heveslerine tâbîdirler. Allah’tan bir hidayetçi olmaksızın (hidayetçiye değil de) kendi heveslerine tâbî olandan daha çok dalâlette kim vardır? Muhakkak ki Allah, zalimler kavmini hidayete erdirmez.


fe in lem yestecîbû leke fa’lem ennemâ yettebiûne ehvâehum: Eğer bundan sonra sana icabet etmezlerse, eğer, o zaman, o takdirde sana icabet etmezlerse, sana icabet etmedikleri takdirde, onlar hevalarına tâbî olmuşlardır.

Ne diyor? Peygamber Efendimiz (S.A.V): “Allah’a ulaşmayı dileyin” diyor.

Ne diyor? “Ve gelin Bana tâbî olun” diyor. Allah’a ulaşmayı dileyin ve tâbî olun. Bu Allah’a ulaşmayı dilemeye davette davettir. “Allah’a ulaşın” ifadesi de davettir. Bana tâbî olun ifadesi de gene davettir. Ve eğer Senin davetine uymazlarsa, yani “gel Bana tâbî olda, seni hidayete erdireyim” davetine uymazlarsa, buradaki davette murat o. Bil ki onlar heveslerine tâbîdirler diyor Allahû Tealâ. Ve Allah’tan bir hidayetçi olmaksızın, kendi heveslerine tâbî olandan daha dalâlette kim vardır? Diyor.  

ve men edallu mimmenittebea hevâhu bi gayri huden minallâh(minallâhi): Allah’tan bir hidayetçi olmaksızın hevasına tâbî olan kişiden daha çok dalâlette olan kim vardır? Diyor Allahû Tealâ.  

innallâhe lâ yehdil kavmez zâlimîn(zâlimîne): Allah zalimlerden oluşan topluluğu, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin topluluğunu, hidayete erdirmez.

Öyleyse hevasına uyanlar; dalâlette olanlar,
Allah’a ulaşmayı dilemeyenler 1.etap,
Mürşide tâbî olmayanlar 2. etap.  

Furkan Suresinin 43. âyet-i kerimeyle, Kasas Suresinin 50. âyet-i kerimesi arasında bir ilişkiden bahsedebilir miyiz?

Evet, eğer Peygamber Efendimiz (S.A.V)’e tâbî olmak açısından meseleye bakıyorsak, her 2 gruptakiler de tâbî olmamışlardır ve hevasına tâbîdir. Her ikisinde de Allahû Tealâ zaten hevalarına tâbî olduğunu açıkça yazıyor: Allah’tan bir hidayetçi olmaksınız, hevalarına tâbî olanlar. Hidayetçiyi seçmediklerine göre Peygamber Efendimiz (S.A.V)’inde öyle insanlara vekil olması, hiçbir şekilde mümkün olamaz. Öyleyse Kasas 50 ile Furkan 43 arasında bir ilişki olduğu kesin.

 

Benzer konular