Taha 123’ü açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Taha 123’ü açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Taha 123’ü açıklar mısınız?

Tâhâ 123’e bakıyoruz:  

20/TÂHÂ-123: Kâlehbitâ minhâ cemîan ba’dukum li ba’dın aduvvun, fe immâ ye’tiyennekum minnî huden fe menittebea hudâye fe lâ yadıllu ve lâ yeşkâ.
(Allahû Tealâ şöyle) dedi: “İkiniz oradan (aşağı) inin! Hepiniz (şeytan ve siz), birbirinize düşman olarak. Bundan sonra Benden size mutlaka hidayet gelecek. O zaman kim hidayetime tâbî olursa artık o, dalâlette kalmaz ve şâkî olmaz.”


“Hadi oradan hepiniz aşağı inin! Birbirinize düşman olarak. size hidayetim gelecek. Kim bir hidayetçime tâbî olursa o dalâlette olmaz ve şâkî de olmaz.”

Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesi:

2/BAKARA-38: Kulnâhbitû minhâ cemîa(cemîan), fe immâ ye’tiyennekum minnî hudenfe men tebia hudâye fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Biz dedik ki: “Hepiniz oradan (aşağıya) inin. Benden size mutlaka hidayet gelecektir. O zaman kim hidayetime tâbî olursa, artık onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmazlar.”


Aynı şeyler var.

“Hadi oradan hepiniz aşağı inin! Birbirinize düşman olarak. Sizden, benden size hidayetim geldiği zaman kim hidayetçime tâbî olursa.” Buraya kadar ikisinin de durumu aynı. “Onlara korku yoktur ve onlar mahzun da olmazlar.” Yani onlar bunu Allahû Tealâ’nın başka âyetlerine ulaştırırsak Yûnus Suresinin 62, 63, 64. âyetlerini ulaştırırsak, oRa'daki takva neydi? Âmenû olanlar takva sahibi olanlar, dünyada da ahirette de mutluluğa ulaşanlar ve onlara korku olmadığı onların mahzun da olmadığı. Kim o insanlar? Hidayete erenler.

Öyleyse hidayetin birinci kısmı birbirinin aynı ve bir insanın üzerine korku olmaması ve mahzun olmaması, dalâlette olmaması demek ve şâkî de olmaması demek. Yani Tâhâ Suresinin 123. âyet-i kerimesi ile Bakara Suresinin 38. âyet-i kerimesi arasında kesin bir ilişki mevcut.

Benzer konular