Cîn-14 ve 15’te kalbi kasiyet bağlamış olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Cîn-14 ve 15’te kalbi kasiyet bağlamış olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cîn-14 ve 15’te kalbi kasiyet bağlamış olanların Allah’a ulaşmayı dilemeyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Cîn-14 ve 15’i şimdi beraberce gözden geçiriyoruz inşaallah. Diyor ki:

72/CİNN-14: Ve ennâ minnâl muslimûne ve minnâl kâsitûn(kâsitûne), fe men esleme fe ulâike teharrav raşedâ(raşeden).
Ve gerçekten bizden, (Allah’a) teslim olanlar da var ve bizden kasitun (kalpleri kasiyet bağlamış) olanlar da var. Artık kim (Allah’a) teslim olmuşsa işte onlar, irşad olmayı (nefsin ve iradenin teslimini) arayanlardır (dileyenlerdir).


ve ennâ minnel muslimûne ve minnel kâsitûn(kâsitûne): Muhakkak ki; bizlerden Allah’a teslim olanlar da var, kasiyet yani kalpleri kasiyet bağlamış olanlar da var.
fe men esleme fe ulâike teharrev reşedâ (reşeden): Kim Allah’a teslim olmayı dilerse, mürşidini arar. İrşad makamını arar, rüşdü, irşadı arar.

72/CİNN-15: Ve emmâl kâsitûne fe kânû li cehenneme hatabâ(hataban).
Ve lâkin, kasitun olanlar (kalpleri zikirsizlikten kasiyet bağlayanlar), işte onlar cehenneme odun oldular.


Buradaki kasitun olanlar, her iki âyette de kasitun olarak geçiyor. Kalpleri kararmış ve aynı zamanda sertleşmiş olanlar. Kimdir kalpleri kasiyet bağlamış olanlar? Allah’a teslim olmayanlar.

Allah’a teslim olanlar, Allah’a ulaşmayı dilemekten başlayan bir dizayn içerisinde önce Allah’a ulaşmayı dilerler. Sonra mürşidlerine teslim olurlar, tâbî olarak. Birincisi 3. basamaktadır. 3’le 7 arasındadır. Hemen o kişi Allah’a ulaşmayı diler ve 3. basamaktan 7. basamağa ulaşır. Artık 1. cenneti hak etmiştir. 14. basamakta 12 ihsanla mürşidine ulaşacaktır ve 7 de ni’met alacaktır ulaştığı zaman. Sonra da ruhunu -burası 14. basamaktır- sonra da ruhunu Allah’a teslim edecektir. 21. basamakta ruh Allah’a ulaşacaktır. 22. basamakta Allah'ın Zat'ında yok olacaktır yani Allah’a teslim olacaktır.

Öyleyse cinlerden ve insanlardan böyle olanlar söz konusu. “Allah’a teslim olanlar da var kalpleri kasitun olanlar da var.” Kimin kalbi kasitundur? Allah'ın göğsünü yarmadığı, göğsünden kalbine nur yolu açmadığı ve kalbi kasitun olan insanlar. Nerede anlatılıyor? Zumer Suresinin 22. âyet-i kerimesinde anlatılıyor:

39/ZUMER-22: E fe men şerahallâhu sadrahu lil islâmi fe huve alâ nûrin min rabbihi, fe veylun lil kâsiyeti kulûbuhum min zikrillâhi, ulâike fî dalâlin mubîn(mubînin).
Allah kimin göğsünü İslâm için (Allah’a teslim için) yarmışsa artık o, Rabbinden bir nur üzere olur, değil mi? Allah’ın zikrinden kalpleri kasiyet bağlayanların vay haline! İşte onlar, apaçık dalâlet içindedirler.


“Göğsünü yararak göğsünden kalbine yol açtığımız kişinin kalbine oradan” diyor Allahû Tealâ “nur göndeririz. Hiç (diyor) kalbi kasiyet bağlamış olan, kasitun olan kişilerle bu kalpleri nurlanmış olanlar aynı olabilir mi?”

Allah’a ulaşmayı dilemeyenler hiçbir zaman bu hedefe ulaşamayacaklardır. Hiçbir zaman onların Allah göğüslerini yararak göğüslerinden kalplerine nur yolu açmayacak, hiçbir zaman onların kalplerine Allah'ın nurları dolmayacak, ömürleri boyunca kalpleri kasitun olarak kalacaklardır. Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin gözleri kördür, kulakları sağırdır, kalpleri kasiyet bağlamıştır, kararmıştır. Öyleyse Cîn-14’teki kalpleri kasiyet bağlayanlar, Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir.

Benzer konular