Zâriyât 56, Bakara 21 ve Rûm 31'e göre Allahû Tealâ’nın bizi aynı zamanda Allah’a ulaşmayı dilemek için yarattığını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Zâriyât 56, Bakara 21 ve Rûm 31'e göre Allahû Tealâ’nın bizi aynı zamanda Allah’a ulaşmayı dilemek için yarattığını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Zâriyât 56, Bakara 21 ve Rûm 31'e göre Allahû Tealâ’nın bizi aynı zamanda Allah’a ulaşmayı dilemek için yarattığını söyleyebilir miyiz?

Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesi:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


“Allah’a yönel, Allah’a ulaşmayı dile, Allah’a karşı âmenû ol, Allah’a ulaşmayı dile ve O’na, Allah’a takva sahibi ol ve namaz kıl ve müşriklerden olma.”

Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin bir namazı kılması lâzım. Nedir o namaz? Beş vakit namaz, aslında yedi vakit namaz; ayrı. Onlar, zaten Kur’ân’ın temel farzları ama kişinin bir de hacet namazı kılması lâzım. Allah’tan mürşidi istemek sadedinde kişinin bir de hacet namazı kılması gerekiyor. O namazdan bahsediyor Allahû Tealâ ve “Müşriklerden olma.” diyor. Bir sonraki âyet-i kerimede diyor ki:

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


“O müşriklerden olma ki onlar, fırkalara ayrılmışlardır, hizipler oluşturmuşlardır. Her biri kendisine verilenle ferahlanır.” diyor Allahû Tealâ.

Öyleyse bu bir farz olduğuna göre, insanları cehennemden kurtaracak ilk farz. Kur'ân-ı Kerim’in olmazsa olmaz şartı. Bu yoksa hiç kimse cennete gidemez. Allah’a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse şirkten kurtulamaz. Müşrikler, Allahû Tealâ’nın cennetine giremezler. Allah’a ulaşmayı dileyenler bir tek fırkayı oluştururlar, dilemeyenlerin hepsi yetmiş iki tane fırka oluştururlar. Allah’a ulaşmayı dileyenler, yetmiş üçüncü fırkayı oluşturur. Yetmiş iki fırkanın içinde de Allah’a ulaşmayı dileyenler vardır; çok küçük azınlıklar olarak.

Benzer konular