Bakara-208 ile Nisâ-58 arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Bakara-208 ile Nisâ-58 arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-208 ile Nisâ-58 arasında bir ilişki var mıdır?

Bakara-208:

2/BAKARA-208: Yâ eyyuhâllezîne âmenûdhulû fîs silmi kâffeh(kâffeten), ve lâ tettebiû hutuvâtiş şeytân(şeytâni), innehu lekum aduvvun mubîn(mubînun).
Ey âmenû olanlar! Hepiniz silm’e dahil olun (Allah’a teslim olun)! Ve şeytanın adımlarına tâbî olmayın. Muhakkak ki o, size apaçık düşmandır.


yâ eyyuhellezîne âmenûdhulû fîs silmi kâffeh: Ey âmenû olanlar, hepiniz silm’e (Allah’a teslim olma standartlarına) girin.
ve lâ tettebiû hutuvâtiş şeytân: Ve şeytanın adımlarına tâbî olmayın. (Allah’ın adımlarına tâbî olun; şeytanın adımlarına tâbî olmayın.)
innehu lekum aduvvun mubîn: Muhakkak ki o sizin için apaçık bir düşmandır.

“İslâm dairesine girin ve şeytanın adımlarına tâbî olmayın.” diyor.

Ne zaman bir insan İslâm dairesine girmiş oluyor, şeytanın adımlarından ne zaman kurtuluyor? Tagutun kulu olmaktan; insan ve cin şeytanların kulu olmaktan kurtulduğu gün yani Allah’a yöneldiği, Allah’a âmenû olduğu, asıl ifadesiyle Allah’a ulaşmayı dilediği gün.

Ve Nisâ-58:

4/NİSÂ-58: İnnallâhe ye’murukum en tueddûl emânâti ilâ ehlihâ ve izâ hakemtum beynen nâsi en tahkumû bil adl(adli). İnnallâhe niımmâ yeızukum bihî. İnnallâhe kâne semîan basîrâ(basîran).
Muhakkak ki Allah, emanetleri sahibine teslim etmenizi ve insanlar arasında hakemlik yaptığınız zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Muhakkak ki Allah, onunla (bununla) size ne güzel öğüt veriyor. Ve muhakkak ki Allah, en iyi işiten ve en iyi görendir.


innallâhe ye’murukum en tueddûl emânâti ilâ ehlihâ: Muhakkak ki Allah, emanetleri ehline tevdi etmenizi, teslim etmenizi emreder.
ve izâ hakemtum beynen nâsi: Ve insanlar arasında hakemlik ettiğiniz zaman.
en tahkumû bil adl: Adaletle hükmedin, hükmetmenizi de emreder.
innallâhe niımmâ yeızukum bihî: Muhakkak ki Allah onunla size ne güzel öğüt veriyor. innallâhe kâne semîan basîrâ: Muhakkak ki Allah, işiten ve görendir.

Öyleyse Bakara-208’le Nisâ-58 arasında bir ilişki var mıdır? Aralarında şu açıdan bir ilişki söz konusu; silm’e girmek yani İslâm dairesine girmek, Allah’a ulaşmayı dilediğiniz anda tahakkuk eder. Burada mü'min olursunuz. Emaneti ehline tevdi etmek üzere; ruh emanetini tevdi etmek üzere harekete geçtiğiniz an gene aynı şeyi yaparsınız. Allah’a ulaşmayı dilersiniz. Allah’a ruhunuzu ulaştırdığınız an emanet, sahibine teslim edilmiştir. Öyleyse “Allahû Tealâ’nın emanetleri onun ehline yani Allah’a teslim etmenizi emreder.” ifadesiyle “Silm’e girin.” ifadesi başlangıç noktasında çakışıyor. İkisi de Allah’a ulaşmayı dilemekle başlayan bir müessese. Ve Bakara Suresinin 208. âyet-i kerimesi bu müessesenin başlangıç noktasını alıyor. Şeytanın adımlarına tâbî olmaktan kurtulduğumuz an; silm’e girdiğimiz an, tagutun kulu olmaktan kurtulup Allah’ın kulu olduğumuz andır. Allahû Tealâ çok açık bir şekilde Zumer-17’de bunu söylüyor, diyor ki:

39/ZUMER-17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ibâdi.
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!


“Onlar ki taguta kul olmaktan içtinap ettiler, kaçındılar, kendilerini kurtardılar.” Niçin? “Çünkü onlar Allah’a ulaşmayı dilediler; Allah’a yöneldiler. Onlara müjdeler vardır. Kullarımı müjdele.”

Taguta kul olmaktan kurtuldukları nokta neresi? Allah’a ulaşmayı diledikleri, Allah’a yöneldikleri, aynı zamanda şirkten kurtuldukları nokta. Silm’e giriş noktası da gene aynı nokta. Burada bir ilişki söz konusu.

Benzer konular