Bakara-45, 46 ile Bakara-153 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere bakarak, âmenû olanların ölmeden önce Allah'a ulaşacaklarına ve ölümden sonrada Allah'a döndürüleceklerine inananlar olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Bakara-45, 46 ile Bakara-153 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere bakarak, âmenû olanların ölmeden önce Allah'a ulaşacaklarına ve ölümden sonrada Allah'a döndürüleceklerine inananlar olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara-45, 46 ile Bakara-153 arasında bir ilişki var mıdır? Bu âyetlere bakarak, âmenû olanların ölmeden önce Allah'a ulaşacaklarına ve ölümden sonrada Allah'a döndürüleceklerine inananlar olduklarını söyleyebilir miyiz?

Bakara-45, 46 ve 153’e bakıyoruz:

2/BAKARA-45: Vesteînû bis sabri ves salât(salâti), ve innehâ le kebîratun illâ alâl hâşiîn(hâşiîne).
(Allah’tan) sabırla ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Ve muhakkak ki o (hacet namazı ile Allah’a ulaştıracak mürşidini sormak), huşû sahibi olanlardan başkasına elbette ağır gelir.


“Sabırla ve hacet namazıyla Allah'tan istianeyi yani mürşidinizin kim olduğunu öğrenmek isteyin. Muhakkak ki bu zor bir iştir. Ama huşû sahipleri için zor değildir.”

Bakara-46'da da diyor ki Allahû Tealâ:

2/BAKARA-46: Ellezîne yezunnûne ennehum mulâkû rabbihim ve ennehum ileyhi râciûn(râciûne).
Onlar (o huşû sahipleri) ki, Rab’lerine (dünya hayatında) muhakkak mülâki olacaklarına ve (sonunda ölümle) O’na döneceklerine yakîn derecesinde inanırlar.


“O huşû sahipleri ki, onlar kesin olarak inanırlar ki Allah'a mülâki olacaklardır; ruhlarını ölmeden evvel Allah'a ulaştıracaklardır. Ve gene kesin olarak inanırlar ki ölümden sonra ruhları tekrar Allah'a dönecektir.”

Bakara-45 ve 46 bunu söylüyor. Gelelim Bakara-153'e:

2/BAKARA-153: Yâ eyyuhâllezîne âmenustainû bis sabri ves salât(salâti), innallâhe meas sâbirîn(sâbirîne).
Ey îmân edenler! Sabır ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Muhakkak ki Allah, sabredenlerle beraberdir.


“Ey îmân edenler; ey âmenû olanlar! Sabırla ve namazla istianeyi isteyin. Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.”

Evet; bu ikisinin arasında ilişki vardır. Her ikisinde de Allah'tan mürşidini istemesi konusunda ikaz ediliyor, emir veriliyor kişiye. “Sabırla ve hacet namazıyla.” deniliyor. Burada da gene sabırla ve hacet namazıyla, namazla Allah'tan istianeleri istemeleri her ikisinde de emrediliyor. Sağlam bir ilişki söz konusu.

Bu âyetlere bakarak, âmenû olanların ölmeden önce Allah'a ulaşacaklarına ve ölümden sonrada Allah'a döndürüleceklerine inananlar olduklarını söyleyebilir miyiz?

Evet; bu âyetler gereğince yani Bakara Suresinin 153. âyet-i kerimesi gereğince, âmenû olanların sabırla ve namazla Allah'a ulaşacaklarına ve ölümden sonra da Allah'a döndürüleceklerine inananlar olduklarına söyleyebiliriz. Yani Bakara-45 ve 46'nın sonucuyla Bakara-153'ü birleştirdiğimiz zaman bu muhteva ortaya çıkıyor.

Benzer konular