Enfâl 29’da ifade buyrulan henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olanların âmenû oluşuyla Bakara-62’de ifade edilen 3 grubun âmenû olmasıyla ilgili, arada bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Enfâl 29’da ifade buyrulan henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olanların âmenû oluşuyla Bakara-62’de ifade edilen 3 grubun âmenû olmasıyla ilgili, arada bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Enfâl 29’da ifade buyrulan henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olanların âmenû oluşuyla Bakara-62’de ifade edilen 3 grubun âmenû olmasıyla ilgili, arada bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Enfâl-29:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe: Ey âmenû olanlar (Allah’a inananlar), eğer takva sahibi olursanız (Allah’a ulaşmayı dilerseniz).
yec’al lekum furkânen: Sizin için furkanlar kılar (sizi furkan sahibi kılar).
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden seyyiatinizi (günahlarınızı) örter.
ve yagfir lekum: Ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir).
vallâhu zul fadlil azîm(azîmi): Ve muhakkak ki Allahû Tealâ büyük fazıl sahibidir.

Bakara Suresinin 62. âyet-i kerimesi:

2/BAKARA-62: İnnellezîne âmenû vellezîne hâdû ven nasârâ ves sâbiîne men âmene billâhi vel yevmil âhiri ve amile sâlihan fe lehum ecruhum inde rabbihim, ve lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Şüphesiz ki; âmenû olanlar, yahudiler, hristiyanlar ve sabiiler, bunlardan her kim, Allah’a ve yevm’il âhire inanır ve ıslâh edici ameller işlerse (nefsini tezkiye ederse), bu durumda onların mükâfatları Rab’lerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.


innellezîne âmenû: Onlar ki âmenû olmuşlardır.
vellezîne hâdû ven nasârâ: Onlar ki Yahudidirler veya Hıristiyandırlar veya Sabiilerdir. (Bunlar âmenû olmuşlardır.)
men âmene billâhi: Kim âmenû olursa.

Burada âmenû olmuşlardır sözü, Allah’a ulaşmayı dilediklerini kesinleştiriyor.

vel yevmil âhiri: Ve yevm’il âhire.

Yevm’il âhire inanıyorlar; Allah’a ulaşma gününe de inanıyorlar, Allah’a inanıyorlar. Buradaki âmenû kelimesi Allah’a inanan ve yevm’il âhire inanan bir muhtevayı yani Allah’a dileyen bir âmenû olan kişiyi tarif ediyor, Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve Sabiilerden
ve amile sâlihan: Ve sâlih amel işleyen (mürşidine ulaşmış ve nefs tezkiyesine başlamış bir kişi).
fe lehum ecruhum inde rabbihim: Onların da ecri Rabb’lerinin indindedir.
ve lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne): Onlara korku yoktur, onlar mahzun da olmazlar.

Suale gelelim: “Enfal-29’da ifade buyrulan henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olan insanların âmenû oluşuyla Bakara-62’de ifade edilen 3 grubun âmenû olmasıyla ilgili, arada bir ilişki vardır diyebilir miyiz?”

Allahû Tealâ: “Bu insanlardan hangisi yevm’il âhire inanırsa (Allah’a mülâki olmaya inanırsa) onlar, kurtuluşa ulaşacaklardır.” diyor. Enfal-29’da henüz Allah’a ulaşmayı dilememiş olanların âmenû oluşu, Bakara-62 de de başlangıçta bahsedilen âmenû olanlar. “Onlardan kim Allah’a ve Allah’a ulaşma gününe îmân ederse onların mükâfatları Rabb’leri katındadır.” Yani başlangıçtaki âmenû kelimesi henüz bu hedefe ulaşmamış olan insanlardan bahsediyor.

Benzer konular