İsrâ-71 ve A’râf-6’a göre Yüce Rabbimizin o gün bütün insanları imamlarıyla çağırmaktan ve resûllere, resûl gönderdiği kimselere sormasının hikmeti nedir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » İsrâ-71 ve A’râf-6’a göre Yüce Rabbimizin o gün bütün insanları imamlarıyla çağırmaktan ve resûllere, resûl gönderdiği kimselere sormasının hikmeti nedir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İsrâ-71 ve A’râf-6’a göre Yüce Rabbimizin o gün bütün insanları imamlarıyla çağırmaktan ve resûllere, resûl gönderdiği kimselere sormasının hikmeti nedir?

Yüce Rabbimiz İsrâ-71’de: “O gün bütün insanları imamlarıyla çağırırız.” diyor. (Onlar, onların imamları. O, devrin imamı.) A’râf-6’da: “O zaman kendilerine resûller gönderilen kimselere ve gönderilen resûllere muhakkak soracağız.” diyor.

17/İSRÂ-71: Yevme ned’û kulle unâsin bi imâmihim, fe men ûtiye kitâbehû bi yemînihî fe ulâike yakraûne kitâbehum ve lâ yuzlemûne fetîlâ(fetîlen).
O gün bütün insanları, (Allah’ın tayin ettiği) imamları ile çağırırız. O zaman kitabı sağdan verilen kimseler, böylece kitaplarını okurlar. Ve (onlara) zerre kadar zulmedilmez (haksızlığa uğratılmaz).


7/A'RÂF-6: Fe le nes’elennellezîne ursile ileyhim ve le nes’elennel murselîn(murselîne).
O zaman kendilerine resûller gönderilen kimselere ve gönderilen resûllere muhakkak soracağız.


Her devirde devrin bir imamı vardır. Huzur namazının, Allah'ın huzurunda kılınan huzur namazının imamı. Bu imam, Secde Suresinin 24. âyet-i kerimesinde açıklanıyor:

32/SECDE-24: Ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ lemmâ saberû ve kânû bi âyâtinâ yûkınûn(yûkınûne).
Ve onlardan, emrimizle hidayete erdiren imamlar kıldık, sabır sahibi oldukları ve âyetlerimize (Hakk’ul yakîn seviyesinde) yakîn hasıl etmiş oldukları için.


Allahû Tealâ diyor ki:

“ve cealnâ minhum eimmeten yehdûne bi emrinâ: Onlardan imamlar kıldık. Emrimizle insanları hidayete erdirsinler diye.”

“Hidayete vesile olsunlar diye.” demiyor. “Hidayete erdirsinler diye.” diyor.

“Bu 2 âyet-i kerimeye göre Yüce Rabbimizin o gün bütün insanları imamlarıyla çağırmaktan ve resûllere, resûl gönderdiği kimselere sormasının hikmeti nedir?”

Onlar kendilerine tâbî olan, mürşidlerin de tövbe verdikleri kişiler için orada, Allahû Tealâ’nın huzurunda kıyâmet günü şahitlik edeceklerdir. 

Benzer konular