Mahzuniyet kavramını bizlere açıklar mısınız? Yûnus 62 ve 63'te duyulan korku ile mahzuniyet arasındaki farkı bizlere açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » Mahzuniyet kavramını bizlere açıklar mısınız? Yûnus 62 ve 63'te duyulan korku ile mahzuniyet arasındaki farkı bizlere açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mahzuniyet kavramını bizlere açıklar mısınız? Yûnus 62 ve 63'te duyulan korku ile mahzuniyet arasındaki farkı bizlere açıklar mısınız?

Allahû Tealâ Yûnus Suresinin 62, 63, 64. âyetlerinde diyor ki:

10/YÛNUS-62: E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).
Muhakkak ki Allah’ın evliyasına (dostlarına), korku yoktur. Onlar, mahzun olmazlar, öyle değil mi?

10/YÛNUS-63: Ellezîne âmenû ve kânû yettekûn(yettekûne).
Onlar, âmenûdurlar (ölmeden evvel Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir) ve takva sahibi olmuşlardır.

10/YÛNUS-64: Lehumul buşrâ fîl hayâtid dunyâ ve fîl âhırati, lâ tebdîle li kelimâtillâh(kelimâtillâhi), zâlike huvel fevzul azîm(azîmu).
Onlara, dünya hayatında ve ahirette müjdeler (mutluluklar) vardır. Allah’ın sözü değişmez. İşte O, fevz-ül azîmdir.


e lâ inne evlîyâ allâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne): O Allah'ın evliyası var ya onlara korku yoktur; onlar mahzun da olmazlar.
ellezîne âmenû ve kânû yettekûn: Onlar, âmenû olmuşlardır ve takva sahibi olmuşlardır.
lehumul buşrâ fîl hayâtid dunyâ ve fîl âhıreh(âhıreti): Onlara dünya hayatında da ahiret hayatında da müjdeler vardır.

Daha sonra da onların ecrul azîmin sahipleri olduğunu ifade ediyor Allahû Tealâ. Onların irşad makamına ulaşmışlar olduğunu söylüyor. “Onlara mahzun olmak ve korku yoktur.” diyor.

Öyleyse mahzuniyet nedir? Başkaları Allah’ın cennetine girerken bir insanın cehenneme gitmesi halinde mahzun olması, hüzünlenmesi söz konusudur. Ömrünü, sonsuz ömrünü cehennemde işkence ile geçirecek olan bir insanla, cennette her türlü mutluluğun içinde yaşayan insanlar aynı olmaz. Birileri mutludur; onlara “saidler” diyor, “mesut olanlar” diyor Allahû Tealâ; diğerleri mahzun olanlardır, onlara da “şâkîler” diyor Allahû Tealâ, cehenneme girecekler.

Mahzuniyet kavramı sadece ahirete ait bir kavram mıdır? Dünya saadeti ile yakından bir ilişkisi var mıdır?

Güzel bir sual. Dünya saadetini de elbette içerir. Çünkü Allahû Tealâ Yûnus-62’de: “Dünyada da ahirette de mutluluk vardır; mahzun olmak yoktur.” diyor. Sadece cehennemi kavramadığı, dünyayı da kavradığı Yûnus-62 ile kesinlik kazanıyor.

Yûnus Suresinin 62 ve 63. âyetlerinde duyulan korku ile mahzuniyet arasındaki farkı bizlere açıklar mısınız?

Demin söyledik, âyet-i kerimeyi. “Hem onlara korku yoktur.” diyor Allahû Tealâ, hem de “Onlar mahzun da olmazlar.” diyor.

Korku; Allah ile kul arasındaki direkt ilişkiyi, mahzuniyet ise kulun kendisi ile başka kullar arasındaki ilişkiyi ifade eder. Mahzuniyette hem Allah vardır hem kişinin kendisini mukayese ettiği kullar vardır.

Mahzuniyet, bir mukayesenin neticesinde ulaşılan noktadır. Başkalarına verilen mutluluğun neden kendisine verilmediği istikametinde kişi mahzun olur, hüzünlenir. Korku ise bir kişinin dünya mutluluğunu yaşayamaması korkusu ve cennet saadetini yaşayamaması korkusudur. Bu sebeple korkuda kişi, Allah ile direkt olarak karşı karşıyadır. Ama mahzuniyette başka insanlarla kendisini mukayese etmenin sonunda kişi karşılaşır.

Benzer konular