Âli İmrân-19, 83, 85 ve Tevbe-33’e göre, "Hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur." diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » İslâm » Âli İmrân-19, 83, 85 ve Tevbe-33’e göre, "Hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur." diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân-19, 83, 85 ve Tevbe-33’e göre, "Hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur." diyebilir miyiz?

Allahû Tealâ Âli İmrân-19’da "Allah katında dîn hiç şüphesiz sadece İslâm’dır." diyor. Âli İmrân-83’te "Onlar Allah'ın dîninden başkasını mı arıyorlar? Halbuki göklerde ve yerde ne varsa hepsi isteyerek (tav’an) veya istemeyerek (kerhen) O’na teslim olmuştur. Ve O’na (Allah'a) geri döneceklerdir." diyor Allahû Tealâ. Âli İmrân-85’te "Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa, bilsin ki o dîn kendisinin asla kabul edilmeyecek ve o ahirette hasirînlerden hüsrana olanlardan olacaktır." buyuruyor. Allahû Tealâ Tevbe-33’te "Müşrikler kerih görseler bile resûlünü dîn üzerine yani dînin bütün özelliklerini izhar etmesi  (ortaya çıkarması) için hidayetle hak dîne gönderen O’dur." Bu âyetlere göre hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur diyebilir miyiz?
 
Baştan söyleyelim ki evet, diyebiliriz. Şimdi muhtevaya girelim. Âli İmrân-19:

3/ÂLİ İMRÂN-19: İnned dîne indâllâhil islâm(islâmu), ve mâhtelefellezîne ûtûl kitâbe illâ min ba’di mâ câehumul ilmu bagyen beynehum, ve men yekfur bi âyâtillâhi fe innallâhe serîul hısâb(hısâbı).
Muhakkak ki Allah'ın indinde dîn, İslâm'dır (teslim dînidir). Kendilerine kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonra aralarındaki hased sebebiyle ihtilâfa düştüler. Ve kim Allah'ın âyetlerini örterse (inkâr ederse), o taktirde, muhakkak ki Allah, hesabı çabuk görendir.


"Allah katında dîn hiç şüphesiz, muhakkak ki sadece İslâm’dır. O kitap verilen kişiler kendilerine ilim geldikten sonra sırf kendi aralarındaki ihtiras yüzünden ihtilâfa düştüler. Kim Allah’ın âyetlerini inkâr ederse bilsin ki,  Allah, SERİ’UL HİSAB’tır (hesabı çabuk görendir)."

Öyleyse Allah katındaki dîn sadece İslâm’dır. Hiç başka bir dîn olmamıştır. O da Hz. İbrâhîm’in hanif dînidir.

Âli İmrân-83:

3/ÂLİ İMRÂN-83: E fe gayre dînillâhi yebgûne ve lehû esleme men fîs semâvâti vel ardı tav’an ve kerhen ve ileyhi yurceûn(yurceûne).
Onlar, hâlâ Allah'ın dîninden başkasını mı arıyorlar? Halbuki göklerde ve yerde kim varsa, hepsi tav'an ve kerhen (isteyerek ve istemeyerek) O'na teslim oldular ve onlar, O'na (Allah'a), geri döndürülecekler.


(Onlar), Allah’ın dîninden başkasını mı arıyorlar? Başkasını mı istiyorlar?  yebgûne: iptiga etmek istemek etmek, istemek.
ve lehû esleme men fîs semâvâti vel ardı tav’an ve kerhen: Göklerde ve yerde ne varsa hepsi isteyerek veya istemeyerek O’na teslim olmuştur. Tav’an veya kerhen.
ve ileyhi yurceûn(yurceûne): Ve O’na (Allah'a) geri döneceklerdir.

Ne demek istiyor Allahû Tealâ? Kıyamet günü hepimiz (bütün insanlar) önce mahşer meydanına, oradan da İndi İlâhi’ye yani Allahû Tealâ’nın huzuruna fizik vücutlarımızla çıkmış olacağız. Allah'a geri dönmekten fizik vücutlar için murat bu. Ama hepimiz orada olacağız. Bütün insanlık tarihi boyunca varolan bütün insanlar orada olacaklardır. Hepsi ayı yaşta olacaklardır. İkinci defa öldürülüp tekrar diriltilmek orada gerçekleşecektir.

Âli İmrân-85:

3/ÂLİ İMRÂN-85: Ve men yebtegi gayral islâmi dînen fe len yukbele minhu, ve huve fîl âhirati minel hâsirîn(hâsirîne).
Ve kim İslâm'dan başka bir dîn ararsa, o taktirde kendisinden asla kabul edilmez ve o, ahirette "hüsranda olanlar"dan olur.


ve men yebtegi gayrel islâmi dînen: Kim İslâm’dan başka bir dîn isterse.
fe len yukbele minh(minhu): Ondan (len yukbele minhu) kabul olunmaz.
ve huve fîl âhireti minel hâsirîn(hâsirîne): Ve onlar ahirette hüsrana düşenlerden, hüsranda olanlardan olurlar. Yani amelleri boşa çıkanlar ve gidecekleri yer cehennem olanlar. Günahları sevaplarından mutlaka fazla olanlar.

Tevbe-33:

9/TEVBE-33: Huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı li yuzhirahu alâd dîni kullihî ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne).
Resûl'ünü müşrikler kerih görseler de, hidayetle ve hak dîn ile (bu dîni) bütün dînler üzerine izhar etmesi (hak dîn olduğunu ispat etmesi) için gönderen O'dur.


huvellezî ersele resûlehu bil hudâ ve dînil hakkı: O’dur ki resûlünü hidayetle ve hak dîn ile gönderir.   
li yuzhirehu aled dîni kullihî: Bütün dînle üzerine izhar etsin diye, açıklasın diye.
ve lev kerihel muşrikûn(muşrikûne): Müşrikle kerih görseler bile.  

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i de kastediyor, bütün resûlleri de kastediyor. Ama özellikle bu devri kastediyor. Bütün dînler, dînlerini unutmuş olacaklardır. Kur'ân’daki İslâm'da unutulmuş olacaktır. Ve Allahû Tealâ Resûl’ünü hidayetle göndermiş olacaktır. Hidayeti ihya etsin diye. Burada "Bütün dînler üzerine hak dîni izhar etsin diye."

"Bu âyetlere göre hanif dîni, Arapça adıyla İslâm dîninden gayri bir dîn yoktur, diyebilir miyiz?" Evet, hanif dîni kâinatın tek dînidir. Arapça adı da İslâm’dır.

Benzer konular