İnsanlara Allah’a ulaşmayı dilemeyi anlattığımızda bir kısmı vakfımızın gelirini giderini soruyor. Sizin nerede, nasıl yaşadığınızı soruyorlar. Bizim anlattıklarımızı kâle almıyorlar. Bu insanlar Enfâl Suresi 1. âyet-i kerimesindeki insanlar mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » İnsanlara Allah’a ulaşmayı dilemeyi anlattığımızda bir kısmı vakfımızın gelirini giderini soruyor. Sizin nerede, nasıl yaşadığınızı soruyorlar. Bizim anlattıklarımızı kâle almıyorlar. Bu insanlar Enfâl Suresi 1. âyet-i kerimesindeki insanlar mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnsanlara Allah’a ulaşmayı dilemeyi anlattığımızda bir kısmı vakfımızın gelirini giderini soruyor. Sizin nerede, nasıl yaşadığınızı soruyorlar. Bizim anlattıklarımızı kâle almıyorlar. Bu insanlar Enfâl Suresi 1. âyet-i kerimesindeki insanlar mıdır?

Enfâl-1:

8/ENFÂL-1: Yes’elûneke anil enfâl(enfâli), kulil enfâlu lillâhi ver resûl(resûli), fettekullâhe ve aslihû zâte beynikum ve etîûllâhe ve resûlehû in kuntum mu’minîn(mu’minîne).
Sana ganimetlerden sorarlar: “Ganimetler, Allah’ın ve Resûl’ündür.” de. Artık Allah’a karşı takva sahibi olun ve aranızdaki durumu (sahip olduğunuz hali) ıslâh edin (düzeltin)! Eğer mü’minlerseniz, Allah’a ve O’nun Resûl’üne itaat edin.


yes’elûneke anil enfâl: Sana ganimetlerden sorarlar.
kulil enfâlu lillâhi: De ki: Ganimetler Allah’ındır ve Allah’ın Resûl’ünündür.
fettekullâhe: Öyleyse Allah’a karşı takva sahibi olun.
ve aslihû zâte beynikum: Ve aranızdaki durumu, hali ıslah edin. (Sizinle sizin karşınızda olanlar arasındaki o tartışma durumunu ıslah edin, kavgayı bitirin.)  
in kuntum mu’minîn: Eğer mü’minlerseniz.
ve etîûllâheve resûlehû: Allah’a ve Allah’ın Resûl’üne itaat edin.

“Enfâl Suresi 69. âyet-i kerimesindeki takva, hangi takvadır?”

8/ENFÂL-69: Fe kulû mimmâ ganimtum halâlen tayyiben vettekullâh(vettekullâhe), innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).
Artık ganimet olarak aldığınız şeylerden helâl ve temiz olarak yeyiniz! Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Muhakkak ki Allah; Gafur’dur (mağfiret edendir), Rahîm’dir (rahmet nuru gönderendir).


“Artık ganimet olarak aldığınız şeylerden helâl ve temiz olarak yiyiniz. Ve Allah’a karşı takva sahibi olun. Muhakkak ki Allah; Gâfur’dur (mağfiret edendir), Rahîm’dir.

Burada Allahû Tealâ, bir savaştan sonra ganimet olarak alınan şeylerden bahsediyor. Savaşa iştirak edenlerse sahâbe. Öyleyse mutlaka en azından 1. takvanın sahipleri. Hepsi Allah’a ulaşmayı dilemişler ve eğer 5-6 aylık ömür geçirmişlerse mutlaka ruhlarını da Allah’a ulaştırmışlar. Ama burada Allahû Tealâ: “Allah’a karşı takva sahibi olun. Allah, Gâfur’dur, Rahîm’dir.” diyor. Daha 1. takvanın sahipleri olduğu gibi bir sonuç da ortaya çıkıyor.

Allahû Tealâ burada “Takva sahibi olun” demekle lügat mânâsı itibariyle yürüyorsak, henüz takva sahibi olmayanlara “Takva sahibi olun.”  diyor. Öyleyse bir takım kişiler de daha takva sahibi olmadan evvel harbe iştirak etmişler ve Allah’a karşı takva sahibi olmaları emr olunuyor.

Âyet-i kerimenin daha evveline bakalım inşallah. Enfâl-67’de Allahû Tealâ, zaferden bahsediyor. Onların dünya malını istediklerini ve Allah’ın da ahireti istediğini söylüyor.

8/ENFÂL-67: Mâ kâne li nebiyyin en yekûne lehû esrâ hattâ yushıne fîl ard(ardı), turîdûne aradad dunyâ, vallâhu yurîdul âhirah(âhirate), vallâhu azîzun hakîm(hakîmun).
Bir nebî (peygamber) için yeryüzünde kesin zafer kazanıncaya kadar onun esirlerinin olması, olmaz (uygun değildir). Siz, dünya malını istiyorsunuz ve Allah, ahireti istiyor. Ve Allah; Azîz’dir, Hakîm’dir.


Enfâl-68’de de diyor ki:

8/ENFÂL-68: Lev lâ kitâbun minallâhi sebeka le messekum fîmâ ehaztum azâbun azîm(azîmun).
Daha önce (geçmişte), Allah tarafından eğer yazılmış olmasaydı (Levh-i Mahfuz’da) sizin almış olduğunuz şeyler (fidye) konusunda mutlaka size büyük bir azap dokunurdu.


“Daha önce, geçmişte Allah tarafından eğer yazılmış olmasaydı (Levh-i Mahfuz’da), sizin almış olduğunuz şeyler, fidye konusunda mutlaka size büyük azap dokunurdu.” diyor Allahû Tealâ.

Enfâl-69’da da bunu söylüyor: “Ganimet olarak aldığınız şeylerden yiyiniz. Allah’a karşı takva sahibi olunuz.” diyor.

Bu 3 âyetten bu takvanın ilk takva olduğu, Allah’ ulaşmayı dileme takvası olduğu anlaşılıyor. Ama Enfâl-65’te Allahû Tealâ: “Ey nebî! Mü’minleri savaşa teşvik et. Eğer sizden sabırlı olan 20 kişi olursa 200 kişiye galip gelir ve şayet sizden 100 kişi olursa onların fıkıh edemeyen bir kavim olmalarından dolayı kâfir kimselerden 1000 kişiye galip gelir.” diyor. Yani savaşa teşvik edilenler, mü’minler oluyor.

68. âyet-i kerimede de Allahû Tealâ: “Mutlaka size büyük azap dokunurdu.” diyor.

Buradaki Enfâl-69’daki takva sahiplerinin, takva sahibi olması istenenlerin bir kısmı, askerin bir kısmı (Peygamber Efendimiz (S.A.V)’le beraber olanların bir ), henüz Allah’a ulaşmayı dilememişler. Onların da Allah’a ulaşmayı dilemeleri isteniyor. Sahâbenin yani Peygamber Efendimiz (S.A.V)’le beraber olanların bir kısmının dünya malını istedikleri de açıklanmış burada ve söz konusu olan şey ilk takva.

Benzer konular