En'âm 155 ve Enfal 29’u açıklar mısınız? Bu iki ayet arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » En'âm 155 ve Enfal 29’u açıklar mısınız? Bu iki ayet arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

En'âm 155 ve Enfal 29’u açıklar mısınız? Bu iki ayet arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?

En’âm-155:

6/EN'ÂM-155: Ve hâzâ kitâbun enzelnâhu mubârakun fettebiûhu vettekû leallekum turhamûn(turhamûne).
Ve indirdiğimiz bu kitap mübarektir. Öyleyse ona tâbî olun. Ve takva sahibi olun. Böylece siz rahmet olunursunuz (rahmete ulaşırsınız).


ve hâzâ kitâbun: İşte bu kitap.
enzelnâhu: Onu indiridik.
mubârekun: Mübarek. (Onu indirdik ki bu indirdiğimiz kitap, işte bu indirdiğimiz kitaptır; mübarektir.)
fettebiûhu: Öyleyse ona tâbî olun.
vettekû: Ve takva sahibi olun.
leallekum turhamûn: Umulur ki rahmet olunursunuz (Allah’ın katından rahmet alırsınız).

Allahû Tealâ burada kitaba tâbî olarak takva sahibi olmaktan bahsediyor. Kitaba tâbî olan kişiler nasıl tâbî olacak? Bir tek yolu var; Allah’a ulaşmayı dileyecek. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse o, kitaba tâbî olmuştur. Allah’a ulaşmayı dileyen kişi dilediği an kitaba, Allah’ın indirdiği kitaba tâbî olmuştur ve Allah’a ulaşmayı dilemiştir. Kitaba tâbî olan kişinin kitaba tâbî olduğu nereden başlıyor? Allah’a ulaşmayı dilediği noktada başlıyor. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse kitaba tâbî olmuştur ve Rûm Suresinin 31. âyet-i kerimesine göre takva sahibi olmuştur. Allahû Tealâ ne diyordu?

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.


munîbîne ileyhi veyettekûhu: Allah’a yönel, O’na yönel ve O’na karşı takva sahibi ol.

Yani takva sahibi olmanın başlangıç noktası, Allah’a yönelmek. Burada da “Ona tâbî olun.” diyor, “Kitaba tâbî olun.” Kitaba tâbî olduğumuz an Allah’a ulaşmayı dilediğimiz noktada olmamız lâzım. Allah’a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse kitaba tâbî olmuş değildir. Kitaba ittiba etmiş değildir. Kişi Allah’a ulaşmayı diledi; takva sahibi oldu. Arkasından ne olacak? Arkasından mürşidine ulaşacak kişi. Mürşidine ulaştığı zaman zikir yaptığında Allah’ın rahmeti, hatta ondan evvel 10. basamakta Allah’ın rahmeti kişinin kalbine girmeye başlar. Rahmet olmak; Allah’ın rahmetinin kalbe ulaşması. En’âm-155 bunu söylüyor.

Enfâl-29’a geçiyoruz:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe: Eğer takva sahibi olursanız. (Bu âmenû olanlar, henüz Allah’a ulaşmayı dilememişler.)
in tettekullâhe: Eğer takva sahibi olursanız. Takva sahibi olmadıkları kesin. Öyleyse Allah’a ulaşmayı dilememişler.
yec’al lekum furkânen: Size furkanlar kılarız, kılarım.
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden seyyiatinizi (günahlarınızı) örterim.
ve yagfir lekum: Ve sizin için, size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir).
vallâhu zul fadlil azîm: Ve Allah muhakkak ki büyük fazl sahibidir.

Enfâl-155’de Allahû Tealâ, takva sahibi olan kişinin rahmet aldığını ifade ediyor. Burada da âmenû olanlara, Allah’a ulaşmayı dileyenlere furkanlar verdiğini ve onlardan onların seyyiatini, günahlarını örttüğünü söylüyor ve onlara bir de mağfiret ettiğini yani günahlarını sevaba çevirdiğini söylüyor.

Enfâl-155’de kitaba tâbî olan ve böylece kitaba tâbî olanların bir muhtevası veriliyor; takva sahibi olmak, Allah’a ulaşmayı dilemek ve arkasından rahmetin alınması ifade ediliyor. Enfâl-29’da da Allahû Tealâ’nın âmenû olanlara hitabı var: “Takva sahibi olun ki Allahû Tealâ size furkanlar versin ve sizin günahlarınızı örtsün ve size mağfiret etsin.”

“Bu iki âyet arasında bir ilişki vardır diyebilir miyiz?”

Evet, ikisi arasında bir ilişki vardır.

Benzer konular