Takva nedir? Nasıl takva sahibi olabiliriz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Takva » Takva nedir? Nasıl takva sahibi olabiliriz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Takva nedir? Nasıl takva sahibi olabiliriz?

Takva Allahû Tealâ’nın bir nimetidir. İnsanlar zikirlerini arttırarak takva sahibi olurlar. Zikir arttıkça sahip olunan takvanın seviyesi giderek yükselecektir.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için yapılması lâzımgelen şey, asıl hedef daimî zikirdir. Daimî zikrin sahipleri takvanın gerçek ve tam sahipleridir. Öyleyse sevgili kardeşlerim, göreviniz etrafınızdaki herkesi mutlu etmek olmalıdır. Mutlu ettikçe mutluluğunuzun nasıl arttığını yaşayacaksınız. Mutluluğunuzun arttığını görmek ise bu istikamette daha çok gayret verir. Sizi körükleyecektir. Bu da eşyanın tabiatına uygun olan Allah’ın bir ni’metidir. Başkalarına davranış biçimleriniz giderek onları daha çok mutlu edecek bir hüviyet kazandıkça, onlar da size çok daha güzel davranışlarla cevap vereceklerdir. Bu sebeple daimî zikrin sahipleri nefslerinin kalbinde afet kalmadığı için başkalarını seven, onları mutlu etmeye çalışan hüviyetlerini mutlaka en üst boyutta sergileyecek olanlardır.

Sevgili kardeşlerim! Bütün insanlar için bu şarttır. Başka insanları mutlu ettiğiniz zaman, asıl kendinizin mutlu olduğunuzu göreceksiniz ve etrafınızda 4 kişi varsa, 5 kişi varsa, 10 kişi varsa hepsine mutluluk vermeye çalışıyorsanız, her birine az bir miktarda mutluluk verseniz onların toplamı kadar mutluluğu siz yaşayacağınız için sizin mutluluğunuz muhakkak en üst boyutta olacaktır. Onlara da öğretin. Onlar da etraflarındaki insanlara onları mutlu etmek istikametinde bir gayretin sahibi oldukları zaman ne kadar mutlu olduklarını göreceklerdir. Bu da onları daha çok zikretmeye, daha üst seviyede hedeflere ulaşmaya götürecektir.

Sevgili kardeşlerim! Allah ile olan ilişkilerinizde biliniz ki; her insan sizin için bir mutluluk vasıtasıdır. Bunun için sadece onu mutlu etmeniz yeter. Ona verdiğiniz mutluluğun aynını Allahû Tealâ mutlaka size de yaşatır. Ama bu kişiler 1 değilse 5 ise, 1 değilse 10 ise, 1 değilse 15 ise siz daha çok, daha çok, daha çok mutluluğu yaşayacak olanlarsınız.

Allah razı olsun.

Benzer konular