Allahû Tealâ’nın Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesinde: "Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi?" buyurarak bize ne anlatmak istediğini bize açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Allahû Tealâ’nın Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesinde: "Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi?" buyurarak bize ne anlatmak istediğini bize açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ’nın Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesinde: "Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi?" buyurarak bize ne anlatmak istediğini bize açıklar mısınız?

Allahû Tealâ Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesinde: “Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi?” buyuruyor. Baş gözünün görme fiilinin "rae" olduğunu, Allah’ın fizik vücudun baş gözleriyle görülemeyeceğini inşaallah sizden öğrendik. Allahû Tealâ’nın bu ifade ile bize ne anlatmak istediğini bize açıklar mısınız?
 
Fussilet Suresinin 15. âyet-i kerimesi:

41/FUSSİLET-15: Fe emmâ âdun festekberû fîl ardı bi gayril hakkı ve kâlû men eşeddu minnâ kuvveten, e ve lem yerav ennallâhellezî halakahum huve eşeddu minhum kuvveten ve kânû bi âyâtinâ yechadûn(yechadûne).
Fakat Adn kavmi daha sonra yeryüzünde haksız yere kibirlendi. Ve dediler ki: “Kuvvet bakımından bizden daha güçlü kim vardır?” Onları yaratan Allah’ın kuvvet bakımından kendilerinden daha güçlü olduğunu görmediler mi? Ve âyetlerimizi bilerek inatla inkâr ediyorlardı.


“Adn kavmine gelince, onlar yeryüzünde haksız yere büyüklendiler ve dediler ki: ‘Kuvvet bakımından bizden daha üstünü kimmiş?’ Onlar gerçekten kendilerini yaratan Allah’ı görmediler mi? O, kuvvet bakımından kendilerinden daha üstündür. Oysa onlar Bizim âyetlerimizi inkâr ediyorlardı.”

Buradaki, Allahû Tealâ’nın "rae" gözü, gene baş gözleriyle görmek ama ölüm halinde.

Allahû Tealâ firavuna diyor ki: “İşte görüşünü açtık. Şimdi söyle bakalım!” Firavun diyor ki: “Ya Rabbi! Beni bağışla, tekrar geriye (dünyaya) gönder; Sana ne kadar mutî (itaat eden) bir kul olduğumu, kime dersen ona mutlaka tâbî olacağımı göreceksin.” Allahû Tealâ diyor ki: “Artık hakikatleri gördükten sonra kimseye bu yetkiyi vermeyiz. Ama ey firavun! Seni, senden sonra gelecek olan bütün nesillere ibret olmak üzere, bu olduğun secde vaziyetiyle bırakacağım.”

İşte orada Allahû Tealâ’nın ölüm sırasında açtığı göz; baş gözüdür. Kişi baş gözü ile görüyor ve o gözün görme hassasının adı ‘rae’dir. Ama Allahû Tealâ dilerse kalp için de “rae”  kelimesini kullanabilir.

Onlar ölmüş bir nesildir ve ölürken hepsi Rablerini gördüler, siz de göreceksiniz. Ölüm sırasında herkes Allah’ı mutlaka görür. Size gelince, ölümünüz sırasında bizi de göreceksiniz. Allah herşeye kaadirdir.

Kimler görecek? Tâbiiyetlerini gerçekleştirenler mutlaka görecekler. Şimdiye kadar aramızdan kimler rahmetli olmuşsa, hepsi bizi gördüler.

Benzer konular