Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesinde belirtilen tagutu inkâr edenler ile şeytandan içtinap edenler arasında bir ilişki var mı?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesinde belirtilen tagutu inkâr edenler ile şeytandan içtinap edenler arasında bir ilişki var mı?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesinde belirtilen tagutu inkâr edenler ile şeytandan içtinap edenler arasında bir ilişki var mı?

Bakara Suresinin 256. âyet-i kerimesi:

2/BAKARA-256: Lâ ikrâhe fîd dîni kad tebeyyener ruşdu minel gayy(gayyi), fe men yekfur bit tâgûti ve yu’min billâhi fe kadistemseke bil urvetil vuskâ, lânfisâme lehâ, vallâhu semîun alîm(alîmun).
Dînde zorlama yoktur. irşad yolu (hidayet yolu, Allah’a ulaştıran yol), gayy yolundan (dalâlet yolundan, şeytana, cehenneme ulaştıran yoldan) açıkça (ayrılıp) ortaya çıkmıştır. Artık kim tagutu (şeytanı ve şeytana ulaştıran yolu) inkâr edip de Allah’a îmân ederse (mü’min olur, Allah’a ulaştıran yolu tercih ederse), böylece o, (Allah’tan) kopması mümkün olmayan urvetul vuskaya (sağlam bir kulba, mürşidin eline) tutunmuştur. Allah Sem’î’dir, Alîm’dir.


Allahû Tealâ diyor ki: “Dînde zorlama yoktur. İrşad yollarıyla gayy yolları (insanları irşada, Allah’a, cennet saadetine ve dünya saadetine ulaştıracak olan rüşt yoluyla, gayy yolu; cehenneme, şeytana ve mutsuzluğa ulaştıracak olan gayy yolu) birbirinden tamamen ayrılmıştır.”

Öyleyse bu müesseseye dikkatle bakın, sevgili öğrenciler, izleyenler, dinleyenler! İki yol birbirinden tamamen ayrılmıştır:

1.’si: Allah’a, Allah’ın cennetine ve dünya saadetine götürür.
2.’si: Şeytana cehenneme ve dünyada mutsuzluğa götürür.

Ve diyor ki arkadan:

fe men yekfur bit tâgûti: Kim tagutu inkâr ederse (insan ve cin şeytanları inkâr ederse, devre dışı bırakırsa, onlardan içtinap ederse, kendini korursa).
ve yu’min billâhi fe kadistemseke bil urvetil vuskâ, lenfisâme lehâ: Artık andolsun ki o, Allah’tan kopması mümkün olmayan sağlam bir kulba (urvetul vuskaya) yapışmıştır.
vallâhu semîun alîm(alîmun): Allah semîun alîm’dir. Allah işitir ve bilir.

Buradaki ‘tagutu inkâr edenler’, Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimesindeki ‘taguttan içtinap edenler’ ile, Nahl Suresinin 36. âyet-i kerimesindeki ‘taguttan içtinap edenler’ aynı kişiler. Çok ve kesin bir ilişki var.

Benzer konular