Sabır gibi ruhun en önemli hasleti olan sevgi için de aynı durum söz konusu mudur? Sevgiyle ve sabırla mutluluk paraleldir diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sabır » Sabır gibi ruhun en önemli hasleti olan sevgi için de aynı durum söz konusu mudur? Sevgiyle ve sabırla mutluluk paraleldir diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Sabır gibi ruhun en önemli hasleti olan sevgi için de aynı durum söz konusu mudur? Sevgiyle ve sabırla mutluluk paraleldir diyebilir miyiz?

Evet. Sevgiyle ve sabırla mutluluk paraleldir. Sevginin de kademe kademe artışı söz konusudur. Sevginin de bütünlendiği yer, gene en üst seviyeye ulaştığı yer, salâh makamının 5. kademesidir, 6. kademesidir ve 7. kademesidir.  Diğerlerine göre en üst nokta 5. kademedir. Ama 5. kademeden de daha üstün olan; evvelden seçilmiş olanlar, bütün kavimlerdeki resûller ve devrin imamı söz konusudur.

Allah’a ulaşmayı dileyen kişinin sevgisi, başka sevgilerden daha üstündür; onun Allah’a karşı sevgisi, Allah’a ulaşma dileğini oluşturabildiği için. Mürşidine ulaştığı zaman bu sevgi daha güçlenmiştir. Ruhunu Allah’a ulaştırdığı zaman daha güçlenmiştir, fizik vücudunu Allah’a teslim ettiği zaman daha güçlenmiştir. Nefsini Allah’a teslim ettiği zaman daha güçlenmiştir. İrşada ulaştığı zaman daha güçlenmiştir ve Allahû Tealâ onu irşad makamına tayin ettiği zaman en üst noktaya ulaşmıştır. Bütün insanlar için en üst nokta burasıdır. Kimler hariç? Resûller hariç.

Bütün kavimlerdeki resûller ondan daha fazla sevginin, ondan daha fazla sabrın sahibidir. O da saberûdur ama daha üst kademede bir saberû. Devrin imamı ise hepsinden daha üst seviyede bir muhteva taşır bu istikamette. Sevgi ile ve sabırla, bu sebeple paraleldir.

Allah razı olsun.

Benzer konular