Yûsuf 53 ve Zuhruf 36 ile Nisâ 175 arasında bir ilişki var mıdır? Nisâ 175'e göre Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Yûsuf 53 ve Zuhruf 36 ile Nisâ 175 arasında bir ilişki var mıdır? Nisâ 175'e göre Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yûsuf 53 ve Zuhruf 36 ile Nisâ 175 arasında bir ilişki var mıdır? Nisâ 175'e göre Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder diyebilir miyiz?

43/ZUHRÛF-36: Ve men ya’şu an zikrir rahmâni nukayyıd lehu şeytânen fe huve lehu karîn(karînun).
Ve kim Rahmân’ın zikrinden yüz çevirirse, şeytanı ona musallat ederiz. Böylece o (şeytan), onun yakın arkadaşı olur.

12/YÛSUF-53: Ve mâ uberriu nefsî, innen nefse le emmâretun bis sûi illâ mâ rahime rabbî, inne rabbî gafûrun rahîm(rahîmun).
Ve ben, nefsimi ibra edemem (temize çıkaramam). Muhakkak ki nefs, mutlaka sui olanı (şerri, kötülüğü) emreder. Rabbimin Rahîm esmasıyla tecelli ettiği (nefsler) hariç. Muhakkak ki Rabbim, mağfiret edendir (günahları sevaba çevirendir). Rahîm’dir (rahmet nurunu gönderen ve merhamet edendir).


Evet Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder. Bütün âyetler onu gösterir. Nisâ 175'te:

4/NİSÂ-175: Fe emmâllezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen).
Böylece Allah'a âmenû olanları (ölmeden önce ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenleri) ve O'na (Allah'a) sarılanları ise, (Allah) Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak ve onları, Kendisine ulaştıran "Sıratı Mustakîm"e hidayet edecektir (ulaştıracaktır).


fe emmellezîne âmenû billâhi va'tesamû bihî: Allah'a âmenû olanları (Allahâ ulaşmayı dileyenleri ve sarılmayı dileyenleri.
fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın: Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak
ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen): Ve onları, Kendisine ulaştıran Sıratı Mustakîm'e ulaştıracaktır.

Öyleyse burada açık bir şekilde görüyoruz ki Allah’ın Rahîm esması sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere tecelli eder. Kim Allah’a ulaşmayı dilerse Rahîm esmasının tecellisi sadece onadır. Çünkü sadece Allah’a ulaşmayı dileyenlere Allahû Tealâ Rahîm esmasıyla tecelli eder. Bu Rahîm esmasıyla tecellinin sonunda insanlara ya 4 tane, ya 7 tane, ya da 1 tane furkan verilir. Ve bu furkanların dizaynı onu gerektirir.

Benzer konular