A’râf-30’da hidayete eren grubun, Şûrâ-13’e göre Allah tarafından seçilen ve yönelen, ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » A’râf-30’da hidayete eren grubun, Şûrâ-13’e göre Allah tarafından seçilen ve yönelen, ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

A’râf-30’da hidayete eren grubun, Şûrâ-13’e göre Allah tarafından seçilen ve yönelen, ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

A’râf-30:

7/A'RÂF-30: Ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu, innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe min dûnillâhi ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne).
Bir kısmı hidayete erdi ve bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu. Muhakkak ki onlar, Allah’tan başka şeytanları dostlar edindiler. Ve onlar kendilerinin hidayete erdiklerini zannediyorlar.


ferîkan hadâ ve ferîkan hakka aleyhimud dalâletu: bir kısmı hidayete erdi, bir kısmının üzerine dalâlet hak oldu.
innehumuttehazûş şeyâtîne evliyâe: muhakkak ki onlar, şeytanları dost edinmişlerdi.
min dûnillâhi: Allah’tan başka, Allah’ın yerine şeytanları dost edinmişlerdi.
(diyor Allahû Tealâ.)
ve yahsebûne ennehum muhtedûn(muhtedûne): ve zannediyorlar ki hidayete ermişlerdir.

Şûrâ-13:

42/ŞÛRÂ-13: Şeraa lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrakû fîhi, kebure alâl muşrikîne mâ ted’ûhum ileyhi, allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh’a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati); “Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın.” diye Hz. İbrâhîm’e, Hz. Musa’ya ve Hz. İsa’ya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah’a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O’na yöneleni, Kendisine ulaştırır (ruhunu hayatta iken Kendisine ulaştırır).


“şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan: Dînde Nuh’a vasiyet ettiğimiz şeyi sizin için şeriat kıldık.” diyor Allahû Tealâ.
vellezî evhaynâ ileyke: Ve onu sana vahyetmek suretiyle.  
ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme: Ve onu İbrâhîm’e vasiyet ettiğimiz şeyi.  
ve mûsâ:  Ve Musa’ya (vasiyet ettiğimiz şeyi).  
ve îsa: Ve İsa’ya (vasiyet ettiğimiz şeyi).  
en ekîmûd dîne: Dîni ayakta tutun diye.
ve lâ teteferrekû fîh(fîhi): Ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın diye.
kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi): Müşriklere onları davet ettiğin şey (yani ‘Allah’a ulaşmayı dileyin de şirkten kurtulun’ sözü) ağır geldi, büyük geldi.
allâhu yectebî ileyhi men yeşâu: Allah, dilediğini Kendisine seçer.
ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu): Ve yöneleni, Allah’a ulaşmayı dileyeni Kendisine ulaştırır.

Şimdi sualde diyor ki: “A’râf 30’da hidayete eren grubun Şûrâ 13’e göre Allah tarafından seçilen ve yönelen, ulaşmayı dileyenler olduğunu söyleyebilir miyiz?”

Bir kısmı hidayete ermişler, bir kısmı dalâlette kalmışlar. Hidayete eren grup Allah'a ulaşmayı dileyerek Allah'ın Kendisine ulaştırdıkları, yani Allah'a ulaşmayı dileyenler. Evet.

Benzer konular