Mehdi nedir? Mehdi nasıl olunur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hidayet » Mehdi nedir? Mehdi nasıl olunur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mehdi nedir? Mehdi nasıl olunur?

Mehdi nedir? Mehdi nasıl olunur? Ve size “Mihr” ismi Allah tarafından nasıl verilmiştir? Sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Mehdi; lügat mânâsı itibariyle “Kendisi hidayete ermiş ve başkalarını da hidayete erdiren.” demektir. Hidayete erdirme görevi bize, Allahû Tealâ tarafından verildi ve Allah’ın, sevdiği dostlarına, evliyalara yazdırdığı kitaplar gibi bir de bize kitap yazdırdı. Kitabın adı; Risâlet Nurları. Allahû Tealâ orada kimliğimizi birçok defa açıkladı. Önemli mi? Çok önemli sevgili kardeşlerim. Dîn âlimleri tarafından hidayetin sadece unutulması önemli değil. Dîn âlimlerinin, hidayeti insanlara unutturması son derece önemli. Onlar bilmediği için, insanlar da bilmediği için, hidayet kavramı tamamen unutulmuş.

Demin, hidayeti sorduğumuz zaman insanlardan aldığımız cevabı söyledik: “Doğru yoldur.” Sıratı Mustakîm’i sorduğumuz zaman da aynı cevabı veriyorlar. Bir defa daha aynı konuya girmeyelim ama bir sonuç var ortada. Siz de bu suali (hidayet kavramını) bana sorduğunuza göre bilmediğiniz anlaşılıyor evvelâ. Hidayet, insan ruhunun hayattayken Allah’a ulaşmasıdır. Bir insan, Allah’a ulaşmayı dilemedikçe dalâletten kurtulamaz.

“Mehdi nasıl olunur?”

Aslında bütün mürşidler kendi çaplarında birer hidayete erdirme vasıtasıdırlar, mehdidirler. Burada Allahû Tealâ’nın bize verdiği pâye, huzur namazının imamlığını da kapsayan bir vazifedir. Allah’ın huzurunda oradaki hergün itibariyle 7 defa huzur namazı kılınır. Yani Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazından sonra sabahla öğle namazı arasında kıldığı kuşluk sünnetiyle, gece 12’den sonra veya saatler değişince 1’den sonra, yatsıyla sabah namazı arasında kıldığı teheccüd sünneti de mutlaka orada kılınır. İşte Allahû Tealâ orada vazifemizin olduğu bize sadece söyleyerek değil, orada bizi ve bütün namaz kılanları yüzlerce defa göstererek bize bunları nasip kıldı.

“Mihr” ismi, “Mehdi, İmam, Halife ve Resûl” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Bu isim Allahû Tealâ tarafından verilmiştir. Nasıl verildiği bizim yetkimizde değil. Onu veren Allah’tır. Nasıl verdiğini Kendisi bilir. Biz sadece O’nun emirlerine muhatabız.

“Sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.”

Biz de bunları bize sorduğunuz için teşekkür ederiz. Bu sözlere ilâvem var:

Şu ana kadar, biz bu açıklamaları yaptığımız ana kadar hidayet kavramı bu dünya üzerinde kimse tarafından bilinmiyordu. Açın bakın; Türkiye’de satılan 22 tane Kur’ân Meâli’nde bunun ispatını bulacaksınız. Herkes, “hidayet” kelimesi geçtiği zaman onu “doğru yol” olarak, bazıları da “dosdoğru yol” olarak Türkçeleştirmişler ve hidayetin, insan ruhunun Allah’a ulaşması olduğunu hiç kimse kabul etmemiş. Kendilerine, onlardan evvel gelen nesil bunu öğrettiği için onlardan evvel gelen nesil de kendi atalarından öğrendiğini onlara öğrettiği için ehl-i sünnet ve’l cemaat âlimlerine kadar konu dayanıyor. Hidayetin ortadan kalkışı o noktadan itibaren başladı.

Bugün hidayet, dünya üzerinde İslâm âleminde tamamen unutulmuş vaziyettedir. Ama şimdi hidayetin ne olduğu bütün detaylarıyla açıklanıyor. Bu konuda kitaplarımız var. Hidayetin ne olduğunu daha derin anlamıyla merak edenler, o kitapları alırlar ve okurlar. Biz size burada bir konferansın imkân verdiği zaman parçası içerisinde bunları kısaca anlatmakla bugün vazifeliyiz.

Benzer konular