Rûm-31-32 ve Lokmân-15’de Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dînde fırkalara ayrılan müşrikler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » Rûm-31-32 ve Lokmân-15’de Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dînde fırkalara ayrılan müşrikler olduklarını söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Rûm-31-32 ve Lokmân-15’de Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dînde fırkalara ayrılan müşrikler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Burada Allah’a ulaşmayı dilemeyenler şirktedir. Allah’a şirk koşanlar, günahları bağışlanmayanlar; Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerdir. Sadece orada Allahû Tealâ: “Onların günahlarını bağışlamam.” diyor.  

Rûm 31-32 ve Lokmân-15’te Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin dînde fırkalara ayrılan müşrikler olduklarını söyleyebilir miyiz?

Rûm-31ve 32:

30/RÛM-31: Munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn(muşrikîne).
O’na (Allah’a) yönelin (Allah’a ulaşmayı dileyin) ve O'na karşı takva sahibi olun. Ve namazı ikame edin (namaz kılın). Ve (böylece) müşriklerden olmayın.

30/RÛM-32: Minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyean, kullu hızbin bimâ ledeyhim ferihûn(ferihûne).
(O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.


“munîbîne ileyhi vettekûhu ve ekîmûs salâte ve lâ tekûnû minel muşrikîn (muşrikîne). minellezîne ferrakû dînehum ve kânû şiyeâ (şiyean): O’na (Allah’a) yönel (Allah’a ulaşmayı dile) ve Allah’a karşı takva sahibi ol. Ve namaz kıl ve müşriklerden olma. (O müşriklerden olmayın ki) onlar, dînlerinde fırkalara ayrıldılar ve grup grup oldular. Bütün gruplar, kendilerinde olanla ferahlanırlar.”

Öyleyse Rûm-31 ve 32’dekiler Allah’a ulaşmayı dilemedikleri için müşrikler.

Lokmân-15:

31/LOKMÂN-15: Ve in câhedâke alâ en tuşrike bî mâ leyse leke bihî ilmun fe lâ tutı’humâ ve sâhibhumâ fîd dunyâ ma’rûfen vettebi’ sebîle men enâbe ileyye, summe ileyye merciukum fe unebbiukum bi mâ kuntum ta’melûn(ta’melûne).
Ve bilgin olmayan bir şey hakkında, şirk koşman için seninle mücâdele ederlerse, ikisine de itaat etme! Ve dünyada onlara güzellikle sahip ol. Bana yönelenlerin (ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenlerin) yoluna tâbî ol. Sonra dönüşünüz Banadır. O zaman yaptığınız şeyleri size haber vereceğim.


vettebi’ sebîle men enâbe ileyye: Bana yönelenlerin yoluna tâbî ol.

Böylece görüyoruz ki, Lokmân-15’te de dînde fırkalara ayrılanlar müşrikler. “Sadece Bana ulaşmayı dileyenlerin yoluna tâbî ol.” diyor Allahû Tealâ. “Bana ulaşmayı dilemeyenlerin yoluna tâbî olma.” Öyleyse burada Allahû Tealâ’nın söylediği şey açıklık kazanıyor. Şirk Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin en büyük özelliğidir ve sadece Allah’a ulaşmayı dilemeyenlerin günahları affedilmez, örtülmez ve sevaba çevrilmez. İşaretler açık ve kesin olarak geliyor.

Benzer konular