Âli İmrân Suresinin 31. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyetin sonunda geçen Gafûr ve Rahîm esmalarının sevgiye bağlı gelişim aşamaları nelerdir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Af ve Mağfiret » Âli İmrân Suresinin 31. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyetin sonunda geçen Gafûr ve Rahîm esmalarının sevgiye bağlı gelişim aşamaları nelerdir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân Suresinin 31. âyet-i kerimesini açıklar mısınız? Âyetin sonunda geçen Gafûr ve Rahîm esmalarının sevgiye bağlı gelişim aşamaları nelerdir?

Âli İmrân 31:

3/ÂLİ İMRÂN-31: Kul in kuntum tuhibbûnallâhe fettebiûnî yuhbibkumullâhu ve yagfir lekum zunûbekum, vallâhu gafûrun rahîm(rahîmun).
De ki: “Eğer siz Allah'ı seviyorsanız, o taktirde bana tâbi olunuz ki Allah da sizi sevsin ve sizin günahlarınızı mağfiret etsin (sevaba çevirsin). Ve Allah "Gafur"dur, "Rahîm"dir.”


De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız (Allah’a muhabbet duyuyorsanız), o zaman bana tâbî olun ki; Allah da size muhabbet duysun, sizi sevsin ve sizin günahlarınızı mağfiret etsin (sevaba çevirsin)."

vallâhu gafûrun rahîm (rahîmun): Allah, GAFÛR’dur (günahları sevaba çevirendir) ve RAHÎM’dir (Rahîm esması ile tecelli edendir).

Allah’ın mağfireti 1. aşamada yoktur. Allah’a ulaşmayı dileyen hiç kimse Allah’ın mağfiretine ulaşamaz. Mürşidine ulaştığı zaman mağfiret söz konusudur, kişinin günahları sevaba çevrilir. Bir daha mağfiret söz konusudur; Salâh makamında. Allahû Tealâ kişinin günahlarını bir defa daha sevaba çevirir.

Öyleyse Allah’ın mağfiret müessesesi 14. basamakta ve 28. basamağın 4. kademesinde oluşur. Bunların arasındaki kademelerde yoktur. Bu gelişim sırasında sadece 2 defa Allah’ın mağfiret ettiğini, Gafûr esmasıyla tecelli ettiğini görüyoruz. 3. basamakta kişi Allah’a ulaşmayı diler. 4. basamakta Rahîm esması tecelli eder. Rahîm esması hep tecelliye devam eder. Ömür boyunca, o kişi hayatta kaldığı sürece eğer Allah’ın yolundan ayrılmadıysa Rahîm esması hep ona tecelli edecektir. Ayrıldıysa, ayrıldığı yere kadar tecelli edecektir.

Benzer konular