Bakara 81’de “günahın kişiyi kuşatması” nedir? Hangi sebeple kişinin günahları kendisini kuşatır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Nefs » Bakara 81’de “günahın kişiyi kuşatması” nedir? Hangi sebeple kişinin günahları kendisini kuşatır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Bakara 81’de “günahın kişiyi kuşatması” nedir? Hangi sebeple kişinin günahları kendisini kuşatır?

Bakara 81’de Allahû Tealâ, günah işleyip günahları kendisini kuşatan kişinin cehenneme gideceğini söylüyor:
 
2/BAKARA-81: Belâ men kesebe seyyieten ve ehâtat bihî hatîetuhu fe ulâike ashâbun nâr(nâri), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).
Hayır (sandığınız gibi değil), kim, günah kazanmış da hataları kendisini kuşatmışsa, işte onlar artık ateş ehlidir ve orada devamlı kalacak olanlardır.


Günahların kişiyi kuşatması demek; nefsinin kalbinin kapkaranlık olmasını ifade ediyor. Nefsinin kalbi kararıyor kişinin. Nefs bütün vücudu kaplıyor. Ama kapkara bir nesf oluşuyor. Burada günahların kişiyi kuşatması demek; o kişinin sevaba müteallik, Allah'a ulaşmayı dilemeye müteallik hiçbir şeyi gerçekleştirmemesi anlaşılıyor.

Kim Allah'a ulaşmayı dilemezse onun kalbi kapkaranlıktır ve o kişinin günahları mutlaka sevaplarından fazladır. Kimin günahları sevaplarından fazlaysa o kişinin günahları kendisini kuşatmıştır. Kimin sevabı günahlarından fazlaysa o kişinin sevapları kendisini kuşatmıştır.

Öyleyse çok olan faktör ya nurdur, çok olan faktör ya da karanlıktır. Ya nurdur ya karanlıktır. Birinde günahların kuşatması; karanlık temsil olunur. İkincide nurların kuşatması; sevapların kuşatmasıdır.

Allah razı olsun.

Benzer konular