Yâsîn Suresinin 60. âyet-i kerimesinde buyrulan kul olmanın seviyesiyle, bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir? Meselâ nefsin tesliminde, kulluk derecesinde kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Yâsîn Suresinin 60. âyet-i kerimesinde buyrulan kul olmanın seviyesiyle, bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir? Meselâ nefsin tesliminde, kulluk derecesinde kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Yâsîn Suresinin 60. âyet-i kerimesinde buyrulan kul olmanın seviyesiyle, bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir? Meselâ nefsin tesliminde, kulluk derecesinde kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?

Yâsîn Suresinin 60. ve 61. âyet-i kerimeleri:

36/YÂSÎN-60: E lem a’had ileykum yâ benî âdeme en lâ ta’budûş şeytân(şeytâne), innehu lekum aduvvun mubîn(mubinun).
Ey Âdemoğulları! Ben, sizlerden şeytana kul olmayacağınıza dair ahd almadım mı? Muhakkak ki o (şeytan), size apaçık bir düşmandır.

36/YÂSÎN-61: Ve eni’budûnî, hâzâ sırâtun mustakîm(mustakîmun).
Ve Ben, sizden Bana kul olmanıza (dair ahd almadım mı?) Bu da Sıratı Mustakîm (üzerinde bulunmak)tır.


“Ben sizlerden ahd almadım mı Ey Âdemoğulları şeytana kul olmayacaksınız diye? Muhakkak ki şeytan, size apaçık bir düşmandır. Ve Ben sizden Bana kul olacağınıza dair ahd almadım mı? Bu da Sıratı Mustakîm’dir.” diyor Allahû Tealâ.

“Yâsîn Suresinin 60. âyet-i kerimesinde buyrulan kul olmanın seviyesiyle, bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir? Meselâ nefsin tesliminde, kulluk derecesinde kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?”

Yâsîn Suresinin 60. ve 61. âyet-i kerimelerindeki Sıratı Mustakîm, fizik vücudun teslimine ait. Şeytana kul olmaktan kurtuluyor kişi ve Allah'a kul oluyor.

“Burada kul olmanın seviyesiyle bulunulan Sıratı Mustakîm birbirine paralel midir?”

Evet. Yâsîn Suresinin 60. ve 61. âyet-i kerimelerinde Allahû Tealâ bunu söylüyor. Ama Zumer Suresinin 17. âyet-i kerimesinde diyor ki Allahû Tealâ:

39/ZUMER-17: Vellezînectenebût tâgûte en ya’budûhâ ve enâbû ilâllâhi lehumul buşrâ, fe beşşir ibâdi.
Ve onlar ki; taguta (insan ve cin şeytanlara) kul olmaktan içtinap ettiler (kaçındılar, kendilerini kurtardılar). Çünkü Allah’a yöneldiler (Allah’a ulaşmayı dilediler). Onlara müjdeler vardır. Öyleyse kullarımı müjdele!


“Onlar Allah’a ulaşmayı dilediler, taguta kul olmaktan kurtuldular. Onlara müjdeler vardır. Kullarımı müjdele!”

1. Sıratı Mustakîm, Allah’a ulaşmayı dileyenlerin Sıratı Mustakîmi.  Şeytana kul olmaktan kişi kurtulmuş, 1. Sıratı Mustakîm üzerinde, Allah'a kul olmuş. Kim fizik vücudunu Allah'a teslim etmişse, o 7. basamaktan 14. basamağa kadar (yani 2. Sıratı Mustakîm’i) aşmıştır. 14. basamaktan 21. basamağa kadar 3. Sıratı Mustakîm’i aşmıştır. Ve 22. basamaktan başlayan 25. basamakta son bulan 4. Sıratı Mustakîm üzerindedir. Nefsini teslim eden 5. Sıratı Mustakîm üzerindedir.

Öyleyse Sıratı Mustakîm’lerin normal statüde 7 tane safhası var. İslâm 7 safhadan oluştuğu için 7 grup Sıratı Mustakîm’den bahsediyoruz.

Ama aslında;

Allah’a ulaşmayı dilediğimiz zaman 1. Sıratı Mustakîm’deyiz (3. basamaktan 7. basamağa kadar).
7. basamaktan 14. basamağa kadar 2. Sıratı Mustakîmdeyiz.

Ama 14. basamakta 4 Sıratı Mustakîm birden başlıyor:

Ruhun Sıratı Mustakîm’i 14’den 21’e kadar.
Fizik vücudun Sıratı Mustakîm’i 14’den 25’e kadar.
Nefsin Sıratı Mustakîm’i 14’den 27’e kadar.
İrşada ulaşmanın Sıratı Mustakîm’i 14’den 28. in 4. kademesine kadar.

Ama 7. ve son Sıratı Mustakîm, iradenin teslimini içeren Sıratı Mustakîm. Gene 14’den başlıyor, 28. basamağın 5. kademesine kadar devam ediyor.
 
Tasarrufta olanlar için ise irade tesliminden ötede yeni bir Sıratı Mustakîm var. Tasarruf Sıratı Mustakîm’i (8. Sıratı Mustakîm) Fetih Suresinin 2. âyet-i kerimesinde anlatılıyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in tasarrufa alındığı noktadaki yeni bir Sıratı Mustakîm’den bahsediyor Allahû Tealâ.

Fetih Suresinin 2. âyet-i kerimesi:

48/FETİH-2: Li yagfira lekallâhu mâ tekaddeme min zenbike ve mâ teahhara ve yutimme ni’metehu aleyke ve yehdiyeke sırâtan mustekîmâ(mustekîmen).
Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını mağfiret etsin ve sana ni'metini tamamlasın ve seni Sıratı Mustakîm'e ulaştırsın diye.


li yagfire lekallâhu mâ tekaddeme min zenbike ve mâ teahhare: Senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlasın (bağışlaması için).
ve yutimme ni’metehu aleyke: Ve üzerindeki ni'metini tamamlasın.

Ni’metin tamamlanması son noktaya geliştir. Tasarruf Sıratı Mustakîm'ine ulaşma ve onu yeni bir 8. Sıratı Mustakîm'e ulaştırması Allahû Tealâ'nın…

Öyleyse Sıratı Mustakîm'ler 2 ayrı açıdan değerlendiriliyor.

1- Madem ki İslâm’da 7 safha vardır, öyleyse 7 tane birbirinden ayrı Sıratı Mustakîm vardır.   
2- Sıratı Mustakîm’lerin başlangıç noktalarına baktığımız zaman; 1.  Sıratı Mustakîm’in 3.  basamaktan başladığını 7. basamağa kadar geldiğini, 2.  Sıratı Mustakîm’in 7. basamaktan 14. basamağa kadar geldiğini, 3. Sıratı Mustakîm’in 14. basamaktan 21. basamağa kadar geldiğini görüyoruz. 21. basamakta ruh Allah'a ulaşır. Böylece 7 tane safhada 7 tane teslim vardır. 7 tane Sıratı Mustakîm vardır birbirinden ayrı hüviyette kabul edilebilecek olan. Ama ilk 2 Sıratı Mustakîm hariç diğerlerinin hepsi, 14. basamakta başlar ve bu istikamette devam eder.

“Nefsin teslimindeki kulluk derecesinde, kişi nefsin Sıratı Mustakîm’i üzerinde midir?”

Bunun cevabını vermiş olduk. Hem 7 tane ayrı safha için 7 Sıratı Mustakîm hem de 1. ve 2. Sıratı Mustakîm’lerin dışında, 3. Sıratı Mustakîm'den başlayıp 3., 4., 5., 6., 7. Sıratı Mustakîm’leri içine alan, devam eden bir Sıratı Mustakîm. Eğer bunu parçalara ayırırsak 3., 4., 5., 6. ve 7. safhanın Sıratı Mustakîm’lerini oluşturuyor.

Benzer konular