Âli İmrân Suresinin 101. âyetiyle Nisâ Suresinin 175. âyeti ve Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sıratı Mustakîm » Âli İmrân Suresinin 101. âyetiyle Nisâ Suresinin 175. âyeti ve Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Âli İmrân Suresinin 101. âyetiyle Nisâ Suresinin 175. âyeti ve Mâide Suresinin 16. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

3/ÂLİ İMRÂN-101: Ve keyfe tekfurûne ve entum tutlâ aleykum âyâtullâhi ve fîkum resûluh(resûluhu), ve men ya’tesim billâhi fe kad hudiye ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Ve size, Allah'ın âyetleri okunurken ve aranızda O'nun (Allah'ın) Resûl'ü varken, siz nasıl inkâr edersiniz. Ve kim Allah'a sımsıkı tutunursa, artık o Sıratı Mustakim'e (Allah'a ulaştıran yola) hidayet olunmuştur.


4/NİSÂ-175: Fe emmâllezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen).
Böylece Allah'a âmenû olanları (ölmeden önce ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenleri) ve O'na (Allah'a) sarılanları ise, (Allah) Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak ve onları, Kendisine ulaştıran "Sıratı Mustakîm"e hidayet edecektir (ulaştıracaktır).


Ne diyor Allahû Tealâ:
 
5/MÂİDE-16: Yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi ve yuhricuhum minez zulumâti ilân nûri bi iznihî ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Allah (c.c.), rızasına tâbî olan kişiyi onunla (Resûlü ile) teslim yollarına hidayet eder. Kendi izniyle onları karanlıktan aydınlığa (zulmetten nura) çıkarıp Sırât-ı Mustakîm’e hidayet eder (ulaştırır).


yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi: Allah, rızasına tâbî olan kişiyi selâm yollarına, teslim yolların ulaştırır.    
ve yuhricuhum minez zulumâti ilen nûri: Ve onları zulmetten nura çıkarır.
bi iznihî: İzniyle
ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin): Ve onları Sıratı Mustakîm’e ulaştırır.

Evet, bu âyetlerle Maide Suresinin 16. âyet-i kerimesi arasında da bir ilişkinin varlığı rahatlıkla söylenebilir. Burada da Allahû Tealâ bir ilişkiden bahsediyor.

Benzer konular