Allahû Tealâ’nın Hacc Suresi 54’de "Âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağım." demesiyle Nisâ Suresi 175 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Allahû Tealâ’nın Hacc Suresi 54’de "Âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağım." demesiyle Nisâ Suresi 175 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Allahû Tealâ’nın Hacc Suresi 54’de "Âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağım." demesiyle Nisâ Suresi 175 arasında bir illiyet rabıtası var mıdır?

22/HACC-54: Ve li ya’lemellezîne ûtûl ilme ennehul hakku min rabbike fe yu’minû bihî fe tuhbite lehu kulûbuhum, ve innallâhe le hâdillezîne âmenû ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Ve kendilerine ilim verilenlerin, onun (irşad makamının, Velî Resûl'ün, Nebî Resûl'ün) söylediklerinin Rabbinden bir hak olduğunu bilmeleri, O'na îmân etmeleri, onların kalplerinin O'nu (Allah'ı) idrak etmesi (kalplerinden ekinnetin alınıp yerine ihbat sistemi konarak kalplerin mutmain olması) içindir. Muhakkak ki Allah, âmenû olanları (Allah'a ulaşmayı dileyenleri) mutlaka Sıratı Mustakîm'e hidayet edendir.


ve li ya’lemellezîne ûtul ılme: Kendilerine kitap verilenlerin bilmesi için, öğrenmesi için.
ennehul hakku: Hak olduğunu.
min rabbike: Rabbinden.
fe yu’minû bihî: Ve Ona îmân etsin diye.
fe tuhbite lehu kulûbuhum: Ve kalplerinin onu ihbat etmesi için (yani idrak etmesi için).
ve innallâhe le hâdillezîne âmenû ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin): Muhakkak ki Allah âmenû olanları Sıratı Mustakîme ulaştırır.

“Hacc Suresi 54’de “Âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağım demesiyle Nisâ Suresi 175 arasında bir illiyet rabıtası var mı?”

Nisâ 175’te ne diyordu?

4/NİSÂ-175: Fe emmâllezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen).
Böylece Allah'a âmenû olanları (ölmeden önce ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenleri) ve O'na (Allah'a) sarılanları ise, (Allah) Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak ve onları, Kendisine ulaştıran "Sıratı Mustakîm"e hidayet edecektir (ulaştıracaktır).


“Kim Allah'a ulaşmayı ve sarılmayı dilerse Allah onları rahmetinin ve fazlının içine koyar ve onları Kendisine ulaştıran Sıratı Mustakîm’e ulaştırır” diyordu.

Hacc 54’de de Allahû Tealâ Sıratı Mustakîm’e ulaştıracağını söylüyor. Evet, aralarında bir ilişki söz konusu.

Benzer konular