Mâide 35’e göre vesîleyi Allah’tan isteyenler ile Maide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı? Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Mâide 35’e göre vesîleyi Allah’tan isteyenler ile Maide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı? Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Mâide 35’e göre vesîleyi Allah’tan isteyenler ile Maide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı? Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Allahû Tealâ Mâide 35’te: “Ey âmenû olanlar! Allah’a ulaşmayı teslim olmayı dileyenler Allah’a karşı takva sahibi olun! Ve ona ulaştıracak vesîleyi isteyin. Ve O’nun yolunda cihad edin! Umulur ki siz felâha erersiniz.” buyuruyor. Mâide 35:

5/MÂİDE-35: Yâ eyyuhâllezîne âmenûttekûllâhe vebtegû ileyhil vesîlete ve câhidû fî sebîlihi leallekum tuflihûn(tuflihûne).
Ey âmenû olanlar (Allah’a ulaşmayı, teslim olmayı dileyenler); Allah’a karşı takva sahibi olun ve O’na ulaştıracak vesileyi isteyin. Ve O’nun yolunda cihad edin. Umulur ki böylece siz felâha erersiniz.


"Ve onun yolunda cihad edin! Umulur ki siz felâha erersiniz.” buyuruyor.

“Vesîleyi Allah’tan isteyenler ile Maide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı? Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Şimdi bakıyoruz Maide 16, Mâide 35'teki dizaynı yaklaştırıcı bir işaret taşıyor. Maide 16:

5/MÂİDE-16: Yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi ve yuhricuhum minez zulumâti ilân nûri bi iznihî ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Allah (c.c.), rızasına tâbî olan kişiyi onunla (Resûlü ile) teslim yollarına hidayet eder. Kendi izniyle onları karanlıktan aydınlığa (zulmetten nura) çıkarıp Sırât-ı Mustakîm’e hidayet eder (ulaştırır).


"yehdî bihillâhu menittebea rıdvânehu subules selâmi"

"Onunla diyor Allahû Tealâ Allah’ın rızasına uyanları teslim yollarına ulaştırırız."

"ve yuhricuhum minez zulumâti ilen nûri bi iznihî: ve onların kalplerini zulmetten nura çıkarırız." diyor Allahû Tealâ.
ve yehdîhim ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin): Ve onları Sırâtı Mustakîm'e ulaştırırız.

Vesileyi Allah’tan isteyenler ile Mâide 16’daki Allah’ın rızasına tâbî olanlar arasında bir ilişki var mı?

Mâide 35’te Allahû Tealâ âmenû olanlardan bahsediyor. Bunlar zaten takva sahipleri. Ve "Yeniden takva sahibi olun, 2. takvanın sahibi olun." diyor.

* Yani 1. takvada Allah’a ulaşmayı dilemek var.
* 2. safhada Allah’a ulaşmanın başlaması var.

Allahû Tealâ burada "Allah’ın rızasına uyanları." diyor. Tâbî olanları.

Allah’ın rızası nedir? 2. basamaktaki seçilme işlemi. Allah’ın rızası budur. 2. basamakta bütün insanlar seçilir. Yani seçilenler 2. basamakta seçilir. Bu 3. basamağa çıkmak için Allah’ın rızasını kazanmaktır. Ondan sonra Allahû Tealâ o rızasını kazananlar arasında adeta musabaka tertipliyor. Ve insanlar ordan öyle bir dizayn içersinde Allah’a ulaşmayı diliyorlar. Ve diledikleri anda ilk sebîlin üzerindeler.

İşte Allahû Tealâ: “Teslim (selâm) yollarına hidayet eder, ulaştırır ve onları zulmetten nura ulaştırır” diyor. Bu da 14. basamaktan sonra başlayan bir nefs tezkiyesi olayını işaret ediyor. Ve gene 14. basamaktan sonra başlayan bir Sıratı Mustakîm. Nefsin kalbinin temizlenmesiyle paralel bir yol. Nefs tezkiyesini muhtevasına alan bir yol.

Mâide 16’daki İki işaret:

1- Zulmetten nura çıkış. Nefs tezkiyesinin başladığı kesimi gösterir. Nefsimizin kalbindeki karanlıklar adım adım aydınlanıyor.
2- Selâm yoluna, teslim yoluna ulaşmak. Neyle ulaşmak? Allah’ın rızasını kazanarak ulaşmak. Öyleyse burada 3. Sıratı Mustakîm anlatılıyor. Allah’ın klavuzunu isteyen kişi, Allah’a ulaştırmaya, Kendisini Allah’a ulaştırmaya vesîle olacak olan kişiyi istemek söz konusu. O vesîleye ulaştığı andan itibaren kişi 3. Sıratı Mustakîm üzerindedir. Ama Allah’a ulaşmayı dilediği andan itibaren 7. basamağa kadar 1. sebîl. 7. basamaktan mürşidine ulaştığı noktaya kadar olan sebîl 2. sebili ifade eder. Maide 35 ve Maide 16 arasındaki ilişki 3. sebille alakalıdır. Yani insan ruhlarını zemin kattan Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm.

Şimdi Enfal 29’a göre teslim yollarına ulaştırılanların Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?    

Burada Allahû Tealâ “teslim yolu” demiyor, “teslim yolları” diyor. Mâide 35 “sebil” kullanmış, tekil kullanmış. Mâide 16’da çoğul kullanmış. Enfal 29’daki duruma bakalım:

8/ENFÂL-29: Yâ eyyuhâllezîne âmenû in tettekullâhe yec’al lekum furkânen ve yukeffir ankum seyyiâtikum ve yagfir lekum, vallâhu zul fadlil azîm(azîmi).
Ey âmenû olanlar! Allah’a karşı takva sahibi olursanız sizi furkan (hak ve bâtılı ayırma özelliği) sahibi kılar! Ve sizden (sizin) günahlarınızı örter ve size mağfiret eder (günahlarınızı sevaba çevirir). Ve Allah, büyük fazl sahibidir.


yâ eyyuhellezîne âmenû in tettekullâhe: Ey âmenû olanlar! Allah'a karşı takva sahibi olursanız.
yec’al lekum furkânen: Allah size furkanlar verir.
ve yukeffir ankum seyyiâtikum: Ve sizden seyyiâtinizi örter.
ve yagfir lekum: Ve size mağfiret eder yani günahlarınızı sevaba çevirir.
vallâhu zul fadlil azîm(azîmi): Ve Allah, fazl'ul azîmin sahibidir.

Teslim yollarına ulaştırılanların Enfal 29’a göre Allah’tan furkan alanlar olduğunu söyleyebilir miyiz?

Teslim yollarına ulaştırılanlar da Allah’tan furkan alanlar. Dikkat edin! Furkan aldığınız basamaklar 3., 4., 5., 6. ve 7. basamaklar (3, 4, 5, 6, 7). 5 basamak üzerinde cereyan ediyor olay. Bu furkanlar tamamlanırken zaten 1. sebîlin üzerindesiniz.

* Dalâletten kurtulmuşsunuz.
* Şirkten kurtulmuşsunuz.
* Küfürden kurtulmuşsunuz.

8. basamaktan 14. basamağa kadar 1. teslim yolundasınız. Mürşide teslim yolu bu. 8. basamaktan 14. basamağa kadar 1. teslim yolu. “Teslim yolları” diyor Allahû Tealâ. 2 teslim yolu var:
,
1.'si mürşide teslim. 8. basamaktan 14. basamağa kadar.
2. teslim yolu 14. basamaktan 21. basamağa kadar Allah’a teslim yolu.

1.'sinde mürşidi vekil tayin ediyorsunuz.
2.sinde Allah’ı vekil tayin ediyorsunuz.

Öyleyse teslim yollarına ulaştırılanlar 1. ve 2. sebile ulaşıyorlar. Yani ilk sebilin ötesindeki 2 sebilden bahsediyoruz. Allah’a ulaşmayı dileyen kişi 7. basamağa kadar gelir. 7. basamaktan 14. basamağa kadar teslim, 1. teslim sebili mürşide teslimi ifade eder. 14. basamaktan 21. basamağa kadar 2. teslim sebili, Allah’a teslimi ifade eder.  

Benzer konular