Hacc-54’te açıklanan âmenû olanlar ile Nisâ-175’te açıklanan âmenû olanlar arasında bir ilişki var mı? Sıratı Mustakîm üzerinden Allah’a ulaşanların ve Allah’a sarılanların Zumer-18’e göre hidayete erenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Hacc-54’te açıklanan âmenû olanlar ile Nisâ-175’te açıklanan âmenû olanlar arasında bir ilişki var mı? Sıratı Mustakîm üzerinden Allah’a ulaşanların ve Allah’a sarılanların Zumer-18’e göre hidayete erenler olduğunu söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hacc-54’te açıklanan âmenû olanlar ile Nisâ-175’te açıklanan âmenû olanlar arasında bir ilişki var mı? Sıratı Mustakîm üzerinden Allah’a ulaşanların ve Allah’a sarılanların Zumer-18’e göre hidayete erenler olduğunu söyleyebilir miyiz?

Nisâ-175:

4/NİSÂ-175: Fe emmâllezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen).
Böylece Allah'a âmenû olanları (ölmeden önce ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenleri) ve O'na (Allah'a) sarılanları ise, (Allah) Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak ve onları, Kendisine ulaştıran "Sıratı Mustakîm"e hidayet edecektir (ulaştıracaktır).


fe emmellezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî: Allah’a âmenû olanlar ve Allah’a sarılanları, Allah’a sarılmayı dileyenleri,
fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın: Onları kendisinden bir rahmetin içine koyar Allah, rahmetin ve fazlın içine koyar.
ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen): Ve onları Kendisine ulaştıran, Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e ulaştırır.

Hacc-54’te açıklananlara bakıyoruz:

22/HACC-54: Ve li ya’lemellezîne ûtûl ilme ennehul hakku min rabbike fe yu’minû bihî fe tuhbite lehu kulûbuhum, ve innallâhe le hâdillezîne âmenû ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).
Ve kendilerine ilim verilenlerin, onun (irşad makamının, Velî Resûl'ün, Nebî Resûl'ün) söylediklerinin Rabbinden bir hak olduğunu bilmeleri, O'na îmân etmeleri, onların kalplerinin O'nu (Allah'ı) idrak etmesi (kalplerinden ekinnetin alınıp yerine ihbat sistemi konarak kalplerin mutmain olması) içindir. Muhakkak ki Allah, âmenû olanları (Allah'a ulaşmayı dileyenleri) mutlaka Sıratı Mustakîm'e hidayet edendir.


Orada “Allahû Tealâ âmenû olanları Sıratı Mustakîm’e ulaştırır.” diyor, Hacc 54’te. Nisâ 175’te “Allah, Allah’a ulaşmayı ve Allah’a sarılmayı dileyenleri Sıratı Mustakîm’e ulaştırır.” diyor. Allah’a âmenû olanlar, Allah’a ulaşmayı dileyenler. “va’tesamû bihî: O’na sarılmayı dileyenler.” İkisinde de Sıratı Mustakîm var. İkisi de aynı muhtevayı taşıyor. Hacc 54’te açıklanan âmenû olanlar ile Nisâ 175’te açıklanan âmenû olanlar, aslında bir beraberliği simgeliyorlar. Aralarında bir ilişki var. İkisi de ruhun Allah’a, Sıratı Mustakîm’e ulaştırılmasından bahsediyor. Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm’e ulaşmasından bahsediyor. Her ikisinde de dileme faslı var. Mürşidlerine ulaştığı zaman kişiler ancak Sıratı Mustakîm’e ulaşacaklar ve her ikisinde de aynı Sıratı Mustakîm’den bahsediyor: Allah’a ulaştıran Sıratı Mustakîm. 14. basamaktan sonraki Sıratı Mustakîm.

Benzer konular