Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesiyle, aynı surenin 175. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âmenû » Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesiyle, aynı surenin 175. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesiyle, aynı surenin 175. âyet-i kerimesi arasında bir ilişki var mıdır?

Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesi:

4/NİSÂ-146: İllâllezîne tâbû ve aslehû va’tesamû billâhi ve ahlesû dînehum lillâhi fe ulâike meal mu’minîn(mu’minîne). Ve sevfe yu’tillâhul mu’minîne ecran azîmâ(azîmen).
Tövbe edenler ve nefsini ıslâh edenler (nefs tezkiyesi yapanlar), Allah'a sarılanlar ve dînlerini Allah için halis kılanlar hariç. İşte onlar, mü'minlerle beraberdirler. Ve Allah, yakında mü'minlere “büyük ecir (mükâfat)” verecektir.


Nisâ Suresinin 175. âyet-i kerimesi:

4/NİSÂ-175: Fe emmâllezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve fadlın ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen).
Böylece Allah'a âmenû olanları (ölmeden önce ruhunu Allah'a ulaştırmayı dileyenleri) ve O'na (Allah'a) sarılanları ise, (Allah) Kendinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacak ve onları, Kendisine ulaştıran "Sıratı Mustakîm"e hidayet edecektir (ulaştıracaktır).


fe emmellezîne âmenû billâhi va’tesamû bihî: Onlar ki; Allah’a âmenû olurlar ve O’na sarılmayı dilerler (Allah’a ulaşmayı ve O’na sarılmayı dilerler).
fe se yudhıluhum fî rahmetin minhu ve faldın: Allah onları Kendisinden bir rahmetin ve fazlın içine koyacaktır.
ve yehdîhim ileyhi sırâtan mustekîmâ (mustekîmen): Ve onları Sıratı Mustakîm’e ulaştıracaktır.

Burada (Nisâ Suresinin 175. âyet-i kerimesinde) konunun başı alınmış. Allah’a ulaşmayı dileyenlerin, Sıratı Mustakîm’e ulaştırılması alınmış. Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesinde ise kişi mürşidinin önünde tövbe ediyor ve nefsi ıslâh edici amellere başlıyor ve Allah’a sarılıyor.

Nisâ Suresinin 146. âyet-i kerimesinde vuslat bütün boyutlarıyla var ama Nisâ Suresinin 175. âyet-i kerimesinde, kişi daha Allah’a ulaşmak için Sıratı Mustakîm’e yeni ulaşıyor. Ruhu vücudundan ayrılıp Sıratı Mustakîm’e Allahû Tealâ tarafından ulaştırılıyor.

Her ikisinde de Allah’a ulaşmayı dilemekten ve Allah’a ulaşıp Allah’a sarılmaktan, Allah’ın Zat’ında ruhun yok olmasından bahsediyor Allahû Tealâ. Her ikisinde de aynı olaylar var; bir ilişki olduğu kesin.  

Benzer konular