Kur’ân’daki İslâm’ın 7 safhadan oluştuğunu, hamdolsun ki sizden öğrendik. Bakara 45’te başlayan huşû ile Kaf 33’te bahsedilen huşûnun farklı safhalardan gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Huşu » Kur’ân’daki İslâm’ın 7 safhadan oluştuğunu, hamdolsun ki sizden öğrendik. Bakara 45’te başlayan huşû ile Kaf 33’te bahsedilen huşûnun farklı safhalardan gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kur’ân’daki İslâm’ın 7 safhadan oluştuğunu, hamdolsun ki sizden öğrendik. Bakara 45’te başlayan huşû ile Kaf 33’te bahsedilen huşûnun farklı safhalardan gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?

Bakara 45'e bakıyoruz:
 
2/BAKARA-45: Vesteînû bis sabri ves salât(salâti), ve innehâ le kebîratun illâ alâl hâşiîn(hâşiîne).
(Allah’tan) sabırla ve namazla istiane (özel yardım) isteyin. Ve muhakkak ki o (hacet namazı ile Allah’a ulaştıracak mürşidini sormak), huşû sahibi olanlardan başkasına elbette ağır gelir.

Kaf 33:
 
50/KAF-33: Men haşiyer rahmâne bil gaybi ve câe bi kalbin munîbin.
Gaybda Rahmân’a huşu duyanlar ve münib (Allah’a ulaşmayı dileyen) bir kalple (Allah’ın huzuruna) gelenler (için).


Kimler huşû sahipleri? Sual şöyle;
   
Kur’ân’daki İslâm’ın 7 safhadan oluştuğunu, hamdolsun ki sizden öğrendik. Bakara 45’te başlayan huşû ile Kaf  33’te bahsedilen huşûnun farklı safhalardan gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?

Evet! Bir tanesinde “Gaybta Rahmana huşû duyan Allah’a dönük bir kalple Allah’ın huzuruna gelenler.”
 
Farklı safhaları ifade ediyor. Birinci huşû, ilk 7 basamakta, ikinci huşû, ikinci 7 basamakta oluşuyor. Allah’ın huzuruna kişinin ulaşması, kalbinin Allah’a dönük bir şekilde. Bu Allah’tan sabırla hacet namazını soran kişi 14. basamakta ki kişidir. Burası  ikinci huşûyu oluşturuyor.
 
Diğeri ise “Gaybta Rahmana huşû duyan kişi ve  Allah’la bir ilişkisi ancak başlangıç seviyesinde. Allah’a dönüyor. Dönük olan, Allah’a dönük bir kalple Allah’a yönelmiş bir kalple gelen kişi. İki ayrı safhadan bahsediyor Allahû Tealâ.

 

Benzer konular