Cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) kavramlarıyla Ankebût Suresinin 6. âyetini ve Bakara Suresinin 218. âyetini bizlere açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Âyetler ve Sırları » Cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) kavramlarıyla Ankebût Suresinin 6. âyetini ve Bakara Suresinin 218. âyetini bizlere açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) kavramlarıyla Ankebût Suresinin 6. âyetini ve Bakara Suresinin 218. âyetini bizlere açıklar mısınız?

Peygamber Efendimiz (S.A.V) cihadı tarif ederken, cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) olarak ifade buyurmuş. Günümüzde cihad deyince insanlar, inanmayanlara karşı öldürme dahil olmak üzere her türlü mücadeleyi anlıyorlar. Bu konuyu açıklık tutmak açısından cihad-ı ekber ve cihad-ı sair (sagir) kavramlarıyla Ankebut Suresinin 6. âyetini ve Bakara Suresinin 218. âyetini bizlere açıklar mısınız?

Ekber; büyük demek. Sagir; küçük demek. Sair değil de sagir. Askar kelimesi de asgari kelimesi de sagir kelimesi de aynı köktendir. Ekber kelimesi, cebir kelimesi, kübera kelimesi aynı kökten geliyor. Ankebût Suresinin 6. âyet-i kerimesi:

29/ANKEBÛT-6: Ve men câhede fe innemâ yucâhidu li nefsihî, innallâhe le ganiyyun anil âlemîn(âlemîne).
Ve kim cihad ederse, o taktirde sadece kendi nefsi için cihad eder. Muhakkak ki Allah, âlemlerden müstağnidir (hiçbir şeye ihtiyacı yoktur).


“Kim cihad ederse, o taktirde sadece kendi nefsi için cihad eder. Muhakkak ki Allah, âlemlerden müstağnidir.”

Bakara 218:

2/BAKARA-218: İnnellezîne âmenû vellezîne hâcerû ve câhedû fî sebîlillâhi, ulâike yercûne rahmetallâh(rahmetallâhi), vallâhu gafûrun rahîm(rahîmun).
Muhakkak ki âmenû olanlar ve hicret (göç) edenler ve Allah yolunda cihad edenler, işte onlar, Allah’ın rahmetini dilerler. Ve Allah, Gafûr’dur, Rahîm’dir.


“innellezîne âmenû vellezîne hâcerû ve câhedû fî sebîlillâhi: Onlar ki âmenûdurlar ve hicret edenler ve Allah yolunda cihad edenler.
ulâike yercûne rahmetallâh(rahmetallâhi): İşte onlar Allah’ın rahmetini dilerler.
vallâhu gafûrun rahîm(rahîmun): Allah, Gafur’dur, Rahîm’dir.”

Cihad-ı ekber; büyük cihadtır, nefsiyle cihadtır. Savaşlar bittiği zaman Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in sözü:

“Cihad-ı sagir (küçük cihatlar) bitti. Şimdi cihad-ı ekber başlıyor. Cihad-ı ekber nefsinizle cihattır.” buyuruyor.

“Kim cihad ederse nefsiyle cihad etsin.” diyor Allahû Tealâ.

Bu büyük cihattır. Gerçekten büyük olduğunu, daimi zikre ulaşmak için çabaladığınız zaman anlayacaksınız. Daimî zikire ulaşmak kolay bir olgu değildir sevgili kardeşlerim. Daimî zikir bütün insanlar için bir hedeftir.

Öyleyse cihad-ı sagir, dünyada düşmanlarla yapılan savaşları ifade eder. Bu savaşlarda kim şehid olursa, cihad-ı sagir sırasında şehit olmuştur ama en büyük hedefe ulaşmıştır. Şehit olduğu için Adn cennetine gidecektir. Ama cihad-ı ekber büyük cihattır. Kişinin o hedefe yönelmesinin tabiî neticesini ifade eder.

Benzer konular