İnsanlar mutlaka ya Allah’a ulaşmayı veya dünyayı isterler diye ikiye ayırabilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Allah'a Ulaşmayı Dilemek » İnsanlar mutlaka ya Allah’a ulaşmayı veya dünyayı isterler diye ikiye ayırabilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

İnsanlar mutlaka ya Allah’a ulaşmayı veya dünyayı isterler diye ikiye ayırabilir miyiz?

10/YÛNUS-7: İnnellezîne lâ yercûne likâenâ ve radû bil hayâtid dunyâ vatmeennû bihâ vellezîne hum an âyâtinâ gâfilûn(gâfilûne).
Muhakkak ki onlar, Bize ulaşmayı (hayatta iken ruhlarını Allah’a ulaştırmayı) dilemezler. Dünya hayatından razı olmuşlardır ve onunla doyuma ulaşmışlardır ve onlar âyetlerimizden gâfil olanlardır.

10/YÛNUS-8: Ulâike me'vâhumun nâru bimâ kânû yeksibûn(yeksibûne).
İşte onların kazandıkları (dereceler) gereğince varacakları yer ateştir (cehennemdir).


11/HÛD-15: Men kâne yurîdul hayâted dunyâ ve zînetehâ nuveffi ileyhim a'mâlehum fîhâ ve hum fîhâ lâ yubhasûn(yubhasûne).
Kim dünya hayatını ve onun ziynetini (süsünü) isterse (istedi ise) onların amellerini(n karşılığını) orada, onlara öderiz (veririz). Ve onlara, orada (karşılıkları) eksiltilmez.

11/HÛD-16: Ulâikellezîne leyse lehum fil âhırati illân nâr(nâru) ve habita mâ sanaû fîhâ ve bâtılun mâ kânû ya'melûn(ya'melûne).
İşte onlar, onlar için ahirette ateşten başka bir şey yoktur. Ve orada (dünyada) yaptıkları şeyler, heba oldu (boşa gitti). Ve yapmış oldukları şeyler bâtıldır (geçersizdir).


Evet, ya Allah’a ulaşmayı dileyenler vardır yada dilemeyenler. Dilemeyenler dünyayı isteyenlerdir. 2 grup âyette bunu söylüyor. Ya dünyayı isteyen insanlar var, yâda ahireti isteyen insanlar var. Ahireti isteyen insanlar Allah’a ulaşmayı dileyenlerdir. Bunlar hem bu dünyada maddî rızkın sahibi olurlar, helal. Hemde manevî rızkın sahibi olurlar. Ve hedefe adım adım ilerler sonunda iradelerini Allah’a teslim ederek, büyük bir mutluluğa ulaşırlar.

Benzer konular