Hud 16'daki kişiler, A’raf 146, 147 de bahsedilen kişiler diyebilir miyiz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Cennet - Cehennem » Hud 16'daki kişiler, A’raf 146, 147 de bahsedilen kişiler diyebilir miyiz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Hud 16'daki kişiler, A’raf 146, 147 de bahsedilen kişiler diyebilir miyiz?

11/HÛD-16: Ulâikellezîne leyse lehum fil âhırati illân nâr(nâru) ve habita mâ sanaû fîhâ ve bâtılun mâ kânû ya'melûn(ya'melûne).
İşte onlar, onlar için ahirette ateşten başka bir şey yoktur. Ve orada (dünyada) yaptıkları şeyler, heba oldu (boşa gitti). Ve yapmış oldukları şeyler bâtıldır (geçersizdir).


Hud 16’daki insanlar cehenneme gidecek olanlar. Ve dünyada yaptıkları şeyler boşa gitmiş. A’raf 146, 147 aynı şey var. Diyor ki Allahû Tealâ:

7/A'RÂF-146: Se asrifu an âyâtiyellezîne yetekebberûne fîl ardı bi gayril hakkı ve in yerev kulle âyetin lâ yu’minu bihâ ve in yerev sebîler ruşdi lâ yettehızûhu sebîlen ve in yerev sebilel gayyi yettehızûhu sebîlâ(sebîlen), zâlike bi ennehum kezzebû bi âyâtinâ ve kânû anhâ gâfilîn(gâfilîne).
Yeryüzünde haksız yere kibirlenen kimseleri, âyetlerimizden çevireceğim. Bütün âyetleri görseler, ona inanmazlar. Eğer rüşd yolunu görseler, onu yol edinmezler. Ve gayy yolunu görseler, onu yol edinirler. Bu; onların, âyetlerimizi yalanlamaları ve ondan gâfil olmaları sebebiyledir.

7/A'RÂF-147: Vellezîne kezzebû bi âyâtinâ ve likâil âhirati habitat a’mâluhum, hel yuczevne illâ mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).
Ve onlar ki; âyetlerimizi ve ahirete ulaşmayı (hayatta iken ruhun Allah’a ulaşmasını) tekzip ettiler (yalanladılar) ve onların amelleri, heba oldu (boşa gitti). Onlar, yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır?


Diyor ki Allahû Tealâ:
 
"Onlardan âyetlerimizi örteceğiz ki, âyetlerimizi onlardan gizleyeceğiz ki , âyetlerimizin mânâsına onlara vardırmayacağız ki, onlar haksız yere yeryüzünde kibirlenirler. İrşad yolunu gördükleri zaman yol olarak kabul etmezler. Yani Allah’a ulaşmayı dilemezler. Gayy yolunu gördükleri zaman onu yol olarak kabul ederler. Dilemeyenleri yaptığı şey. Onlar için bunun sebebi, âyetlerimizi yalanlamaları (tekzip etmeleri) ve âyetlerimizden gâfil olmalarıdır. Onlar ki, âyetlerimizi yalanlarlar (tekzip ederler) ve Allah’a ulaşmayı, hayattayken ruhu Allah’a ulaştırmayı tekzip ederler. Onların amelleri boşa çıkmıştır. Başka bir şeyle mi, onlara yaptıklarından başka bir şeyle mi cezalandırılır, karşılık verilir” diyor Allahû Tealâ.

Hud 16'daki kişiler, A’raf 146, 147 de bahsedilen kişilerdir. Amelleri boşa gitmiştir. Kimin amelleri boşa gider Allah’a ulaşmayı dilemeyen herkesin ameli boşa gider. Allah’a ulaşmayı kim dilemezse onların amelleri boşa gider.

Benzer konular